Русия ще отговори на инцидента със сваления в Сирия военен самолет Ил-20 с повече сигурност за силите си в страната. "И това ще са стъпки, които всички ще забележат", каза руският президент Владимир Путин в Москва, цитиран от ТАСС и "Ройтерс".

Думите му последваха потвърждението от руското министерство на отбраната, че самолетът с 15 души на борда е свален от сирийската противовъздушна отбрана и всички са загинали. Москва обвини Израел, чиито представители обаче казаха, че инцидентът е резултат от безразборна стрелба.

Путин същевременно смекчи тона към израелските власти, като каза пред репортери: "Изглежда, че в този случай най-вероятно става дума за поредица от трагични случайни събития, защото не израелски самолет свали нашия. Без съмнение обаче трябва сериозно да стигнем до причините за това, което се случи." Ситуацията е "много различна" от ноември 2015 г., когато руски бомбардировач Су-24 бе свален от турски изтребител, защото това действие "бе умишлено", обясни Путин.

Според държавния глава "първо и преди всичко" ще се работи за сигурността на военните и инфраструктурата, която има Русия в Сирия почти три години след като се намеси в продължаващата от 2011 г. война. Путин не обясни дали това означава изпращане на още военнослужещи или техника в Сирия, след като няколко пъти обяви частично изтегляне от страната.

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че Русия гледа на случилото се като на "враждебни действия" на израелските въоръжени сили, и добави, че 15-те души на борда на Ил-20 са загинали в резултат от "безотговорните действия на израелските военни."

Очаква се Путин да обсъди темата с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Дневник