Българският национален отбор по волейбол загуби с 1:3 (14:25, 25:23, 22:25, 23:25) от Полша последния си мач в първата фаза на световното първенство. Виктор Йосифов и съотборниците му вложиха много старание, но не можаха да постигнат успех срещу шампиона.

По-рано в другата среща от група D Иран победи с 3:2 Финландия.

Загубата остави България на третото място в групата. Това означава, че във втората фаза националите ще играят със САЩ, Иран и Канада. Мачовете ще са от 21 до 23 септември в "Арена Армеец София".

В новосформираната група отборите запазват точките от първата фаза. България влиза с девет, с колкото са и канадците. САЩ е начало с 13, а Иран има 11. За третата фаза се класират победителите в четирите нови групи, както и двата най-добри втори отбора.

Традиционно мачът между България и Полша предложи огромна палитра от емоции, напрежение и спортен хъс на границата на допустимото.

Българите започнаха лошо, като получиха тежък удар в първия гейм. След това се вдигнаха и двубоят стана много оспорван, като до последно изходът беше неясен.

Поляците съумяха да използват възможностите си и излязоха победители, което им осигури пета чиста победа и им отвори вратите към третата фаза.

Валентин Братоев стана най-резултатен с 19 точки, но единствен направи двуцифрен актив. За полския състав Бартош Курек записа 21, Михал Кубяк - 18, а Артур Шалпук - 12.


В първия гейм поляците натрупаха огромна преднина и с голямо превъзходство стигнаха до 25:14. Във втория българите намериха правилния ритъм и с много хъс и качествена игра успяха да притиснат съперника. Това донесе напрежение на полето, като се стигна и до размяна на реплики и предупреждения за Братоев и треньора на съперника Витал Хайнен. Накрая българският отбор изравни след 25:23.

Следващите два гейма бяха много вълнуващи и оспорвани. Поляците отново излязоха напред след 25:22 е третата част. В четвъртата двата отбора се гонеха, като след 20-ата точка се играеше точка за точка. Братоев имаше възможност да даде преднина на България във важен момент, но атакува в аут, след което световните шампиони приключиха срещата.

Дневник