Брекзит и миграцията са двете основни теми, които ще обсъдят лидерите на Европейския съюз на неформална среща в Залцбург днес и утре.

По време на вечеря в сряда държавните и правителствени ръководители ще оценят напредъка в намаляването на броя на нелегалните мигранти в сътрудничество с трети страни. В четвъртък във формат ЕС-27 (без Великобритания) те ще обсъдят хода и следващите стъпки в преговорите за Брекзит.

Брекзит – светлина в тунела?

Неформалната среща в Залцбург ще бъде първият път, когато лидерите на ЕС ще се срещнат след представянето на британския план за Брекзит, станал известен като "плана от Чекърс", отбелязва Би Би Си. Премиерът Тереза Мей и няколко ключови министри прекараха доста време това лято в обиколки на европейските столици в опит да убедят евролидерите да обърнат гръб на твърде обсебената, според тях, от правила и регулации Европейска комисия.

Времето за постигане на споразумение бързо изтича, а Тереза Мей знае, че лидерите на ЕС искат да има сделка за Брекзит през есента.

Би Би Си отбелязва, че колегите на Мей виждат политическите безредици във Великобритания около Брекзит, както и трудната ситуация на премиера, и искат да й помогнат, защото преди всичко действително желаят да има сделка тази есен.

В същото време нито лидерите на ЕС изглеждат готови да направя компромис с ключовите принципи на съюза, нито Мей е склонна да отстъпи от "червените си линии". От една страна, премиерът иска да се сложи край на големите плащания в евробюджета, на свободата на движение на работници от ЕС, на върховенството на Съда на ЕС, на единния европейски пазар. От друга страна, ЕС отказва да позволи на Великобритания да избира кои привилегии да запази – или сте вън, или сте вътре, казва Брюксел, няма да има частично членство в единния пазар за Великобритания след Брекзит.

ЕС освен това няма да смекчи позицията си и по още една ключова точка за завършване на сделката за Брекзит – ирландската граница. Брюксел продължава да настоява, че каквито и да са отношенията между Лондон и ЕС след Брекзит, не трябва да има "твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия.

По време на вечерята днес Мей ще се обърне към лидерите, но няма право да преговаря с тях. Единствено Еврокомисията има ролята на преговарящ за ЕС. След като в четвъртък Мей напусне Залцбург, останалите ръководители ще обсъдят помежду си Брекзит.

Вчера председателят на Европейския съвет предупреди, че все още има риск от провал на преговорите. Очаква се в средата на ноември да се проведе специална среща за Брекзит в Брюксел.

Миграцията – все още без изход

В последната си реч за състоянието на съюза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи нови предложения в областта на миграцията, включително подсилване на агенцията за гранична и брегова охрана Фронтекс с 10 хил. гранични служители до 2020 г.

В понеделник обаче унгарският премиер Виктор Орбан се закани по време на срещата в Залцбург да се противопостави на плана и обвини Брюксел, че иска да отнеме на страната му контрола върху собствените й граници. Миналата седмица Орбан описа предложението като "проимигрантско" усилие на германския канцлер Ангела Меркел да се отнеме граничния контрол от периферните държави и да се дадат "ключовете за портата" на Брюксел, отбелязва EurActiv.

Премиерите на Чехия и Словакия се изказаха в подобен смисъл, като настояха ЕС да насочи средства към отделните държави, за да им помогне да охраняват границите си от нелегалната миграция, вместо да увеличава финансирането за Фронтекс.

Слаб напредък

На последната си среща в края на юни лидерите се договориха за по-ефективен контрол над външните граници и призоваха Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да проучат възможността за създаване на регионални платформи, където да се разглежда ситуацията на спасените в морето мигранти преди да бъдат допуснати в ЕС.

Тогава италианският премиер Джузепе Конте опъна нервите на колегите си като заплаши да блокира сделката, ако не бъдат изпълнени изискванията му за миграцията. Ситуацията бе напрегната и за канцлера Ангела Меркел, която бе подложена на натиск от коалиционните си партньори от Християнсоциалния съюз да постигне споразумения за връщане на нелегални мигранти.

През лятото обаче вместо да се успокои, обстановката допълнително се нажежи основно заради отказа на Италия да приема спасени от кораби на неправителствени организации мигранти. В края на август италианският вицепремиер Луиджи ди Майо заплаши страната му да наложи вето на многогодишния бюджет на ЕС, ако блокът не направи повече за споделяне на тежестта от пристигането на мигранти.

Вътрешният министър Матео Салвини намери съюзник по въпроса в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан и двамата си обещаха да работят за твърд подход към миграцията.

Ситуацията в Германия също остана напрегната, особено след като мъж в Кемниц, намушкан от мигранти, почина от раните си. Междувременно Берлин успя да постигне споразумения с Испания и Гърция за връщане на мигранти, които вече са подали молби за убежище на тяхна територия. Италия обаче продължава да отказва да приеме подобна договорка.

Дневник