Той е онзи тип човек, който бих искал да преговаря за мен." С тези думи президентът Доналд Тръмп описа председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи "Политико".

Според Тръмп Юнкер е "костелив орех", който обаче се е пречупил под натиска на САЩ да преговаря за нова търговска сделка, след като президентът заплаши Европа с увеличаване на митата за автомобилите.

"Честно, дойде в офиса ми толкова бързо от Европа, не знаех, че имат самолети, които летят толкова бързо. Казах му: "Къде намерихте този самолет?", разказа Тръмп по време на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда.

През юли Тръмп се срещна с Юнкер във Вашингтон. Двамата лидери се договориха да се работи за премахване на митата за индустриалните стоки в търговията между двете страни на Атлантика и на всички субсидии извън автомобилния сектор. Споразумението дойде, след като САЩ вече бяха наложили мита на европейските стомана и алуминий, а ЕС отговори със сходни мерки, засягащи редица продукти. Преди срещата Тръмп заплаши европейските автомобили с мита от 25%.

"Жан-Клод Юнкер е упорит мъж. Той е много добър мъж. Харесвам го. Но е упорит", каза президентът. "Той е онзи тип човек, който искам да преговаря за мен, но е костелив орех."

Dnevnik.bg