Силният вятър снощи събори няколко дървета и изпочупи клони, но не нанесе сериозни материални щети в Шуменско.

През последните 24 часа в РДПБЗН-Шумен са получени 12 сигнала за произшествия. Половината от тях са във връзка с вятъра, като всички са от Шумен.

В града са паднали две дървета - на ул. „Калиакра“ и на бул. „Симеон Велики“ в района на стария екарисаж. По-големи клони са паднали на ул. „Преспа“ до  ЖП прелеза, пред КАТ, по бул. „Мадара“ и ул. “Съединение“, в кв. „Херсон“ и на детската площадка, близо до ОУ „Д-р Петър Берон". На ул. „Ген. Драгомиров“ 56 голям клон на върба е паднал върху две коли.

"Снощи от 8,30 – 9,00 часа имахме възможност да следим обстановката в координация с пожарната и кмета. Общинските предприятия "Чистота" и "Паркове и обредни дейности" имаха пълна информация още снощи. Колегите от пожарната премахват дърветата от пътя, но самото разчистване и извозване е наш ангажимент", каза пред журналисти днес Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението“ в община Шумен. Той обясни, че вятърът снощи е бил със скорост 17 - 18 м/сек. пориви до над 20 м/сек.

Кметът Любомир Христов благодари на фирмите за бързата реакция за отстраняване на последствията от вятъра. "Благодаря и на колегите от пожарната, че ни помогнаха да разчистим падналите по улиците и тротоарите дървета, за да не се затруднява движението в града", каза Христов, като подчерта, че за незначителните щети е допринесло извършеното през лятото кастрене на клони и подрязване на дървета.

ШУМ.БГ