За крайните потребители на природен газ поскъпването от 1 октомври няма да бъде с повече от 8 на сто. В това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БТА. Това стана на общественото обсъждане на предложението на държавната "Булгаргаз" цената през четвъртото тримесечие да е с близо 14 на сто по-висока.

В доклада се посочва, че "Булгаргаз" ЕАД предлага за IV тримесечие на 2018 г. да бъде утвърдена цена в размер на 456.65 лв./1000 куб. м или 43.41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което в сравнение с действащата цена е увеличение с 55.70 лв./1000 куб. м или с 13.89%. Увеличението е обосновано с поскъпването на алтернативните горива и по-високия курс на долара, от които тя зависи. В крайната цена на услугата обаче освен доставната цена на газа влизат и други компоненти - заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване, затова общото увеличение ще е по-малко, поясни Иванов, цитиран от "Фокус".

Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на заседанието, настоя, че регулаторът дължи обяснение, подробно и детайлно, на всеки от ценообразуващите елементи, защото крайната цена ще повлияе на цените на много други стоки и услуги, съобщи БТА.

Председателят на КЕВР отговори, че регулаторът не разполага с инструменти за въздействие върху цената на природния газ, защото тя се определя от външни фактори, които не са подвластни нито на КЕВР, нито на България.

Планираното увеличение на природния газ ще се отрази на цените на парното и топлата вода, като се очаква между 3 и 9 на сто да се повишат сметките за топлинна енергия. Увеличението ще е различно за различните градове. Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Окончателното решение за цената на природния газ ще бъде взето на 28 септември от 10.00 часа на закрито заседание на КЕВР.

Дневник