На мястото на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в Българската академия на науките (БАН) ще бъде създадено ново звено, в което да извършва научна и изследователска дейност в областта на атмосферата, климата и водите. В новата структура ще работят учените, които решат да остават в академията след изваждането на института. Решението е взето от общото събрание на БАН.

"Научната дейност на новосъздаденото към Министерския съвет звено ще бъде по-скоро за обслужване на оперативната дейност, докато в БАН ние държим да запазим комплексния характер на академията и да имаме изследвания в тази толкова важна област, каквато са климатът, атмосферата, водите", каза председателят на общото събрание проф. Евелина Славчева, цитирана от БНР.

Предстои инвентаризация на активите на Националния институт по метеорология и хидрология, който има 89 имота, от които 65 сгради. Голяма част от имуществото, което институтът използва, е собственост на БАН. Според председателя на Общото събрание академията имуществото трябва да бъде прехвърлено към новия принципал, който се очаква да бъде Министерството на образованието и науката.

След дълги протести и преговори бе взето решение НИМХ да бъде изваден от структурата на БАН. Очаква се това да стане до 1 януари. 

Дневник