Благодарение на добре подготвената кандидатура и показания интерес към работата на Европейския парламент и на Европейския съюз Средно училище „Йоан Екзарх Български“ беше избрано сред 40-те нови учебни заведения от цялата страната, които ще се включат в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година. Това съобщиха от учебното заведение.

"Нашата цел е да подобрим осведомеността на учениците за Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги включим активно в създаването на европейския дневен ред", заявяват от училището.

Участието в Програмата дава възможност на учениците да осъществят разнообразни дейности – търсене и събиране на информация, създаване на доклади и презентации, изложби и информационни кътове, провеждане на тренинги, състезания, симулационни игри и други, в рамките, на които освен знания ще се развиват и умения  като работа в екип, лидерство, презентиране и др.

В кампанията за кандидатстване се включиха над 100 училища от почти всички области в България. Жури, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България избра 40 нови учебни заведения, сред които профилирани гимназии, средни училища, професионални гимназии и едно спортно училище.

За избраните училища инициативата ще продължи с провеждането на встъпителен семинар за преподаватели. Той ще подготви педагогическите екипи, които ще се заемат с организацията и осъществяването на Програмата, след което ще започне обучителния процес в избраните училища и ще бъдат изпълнени заложените дейности. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

ШУМ.БГ