Правителството в най-кратки срокове да започне преговори с "Газпром" за намаляване на цената на природния газ като българската позиция се съгласува с останалите страни от Източна Европа, а в преговорите участва представител на Европейската комисия. Това предлага извънпарламентарното обединение "Демократична България" по повод днешното обществено обсъждане на новата с 14% по-висока цена на природния газ, която трябва да влезе в сила на 1 октомври.

Доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече потвърди, че разчетите за поскъпването са верни, а това означава, че ще се вдигне и цената на парното и топлата вода. Предоговаряне на формулата за цената с Русия обаче е възможно по силата на споразумение между Еврокомисията и "Газпром", сключено още през май. По-рано този месец стана известно, че Русия е поканила България за преговори по темата.

Според "Демократична България" правителството е можело да предотврати поскъпването като диверсифицира доставките, но не е направило нищо и се крие зад "счетоводителя" - КЕВР. Нито едно от правителствата досега не е посмяло да заяви искане към Русия за надплатени сметки за стотици милиони, а за 10 г. строителство нито една от газовите връзки със съседните държави все още не може да се използва, се казва в декларацията на "Демократична България".

Според политическата формация е безотговорно българските власти безропотно да приемат високите монополни цени на руски природен газ, докато Европейската комисия се бори за правата и интересите на българските потребители.

Дневник