При специализирана полицейска операция, провела се на 27 и 28 септември, са задържани трима извършители за многобройни телефонни измами. И тримата са от Шумен. Това са 33-годишните Тихомир Й. и Ярослав Я. и 30-годишният Пламен Д.

Това съобщи  днес директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим, който заедно с Владимир Колев, прокурор от Районна прокуратура дадоха пресконференция по случая.

Тримата са задържани за 24 часа, а впоследствие с постановление на прокурор - за 72 часа. Предстои да им се внесе искане за постоянно задържане под стража. И на трите лица мерките ще се гледат идната седмица, каза прокурор Владимир Колев.

Работата по разкриването на извършителите е започнала в Шумен след множество сигнали за опити за измами и довършени престъпления в началото на септември. Полицаите влезли в дирите на тримата задържани, които вземали хвърлени пари и ценности. Обикновено това ставало след въвличане в телефонна измама, като парите били хвърляни през прозорци и тераси или оставени на характерни места в града.

Схемата проработила и при 86-годишна шуменка, която с идеята, че помага на полицията хвърлила през терасата на шести етаж на жилищен блок, в който живее  торбичка със сумата от 5000 лева, три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта. След получения сигнал за измамата  полицейски служители предприели действия за задържане на извършителите.

Така на 27 септември около 18:15 ч. на главен път Русе-Варна в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил Шевролет Авео с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишният Тихомир, в който при извършения личен обиск са намерени и иззети над 4000 лева и златни накити, румънски парични средства, винетни стикери за Република Румъния. При обиск в дома му са открити още 1000 лв. и златна паричка, а в контейнер за смет до жилището, което обитава са намерени портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта.

По време на разследването станало ясно, че Тихомир Й., който работи като таксиметров шофьор е участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на месец септември. При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал и 30-годишният Пламен Д., който за периода от 15 до 27 септември е взел пари и ценности от реализирани 5 измами. При другите четири измами бил задействан и Ярослав Я.

„Мулетата Пламен и Ярослав вземали парите от жертвите и ги оставяли в различни тайници около Шумен, а Тихомир, който е бил техен „началник“ и контролирал действията им прибирал парите, като им оставял процент от тях – някъде около по 200 лв. Парите Тихомир пренасял с различни автомобили до характерни места в област Русе и Република Румъния, разказа ст. комисар Ялчън Расим. Според него най-трагичното в случаите е, че единият от задържаните ползвал 8-годишното си дете, да прибира изхвърлените вещи и пари. И тримата задържани работят и получават своите възнаграждения, двама от тях на смени и имали достатъчно свободно време за „допълнителни доходи“.

По думите на ст. комисар Ялчън Расим от юни до септември са регистрирани 23 телефонни измами за над 150 000 лева, а от началото на годината броят им е 39. Разкрити са 28, по останалите се работи.

ШУМ.БГ