Автосалонът на големите отсъстващи - така може накратко да се представи тазгодишното издание на изложението в Париж, което отваря врати днес за акредитираните журналисти. По ирония на съдбата това се случва на 120-годишния юбилей на изложението, което е най-старото в света.

Тази година блясъкът на едно от най-престижните изложения в Европа е помрачен от отсъствието на цели 16 марки, сред които гиганти като "Фолксваген", "Форд", "Фиат" и "Опел". От масовите брандове липсват още "Мазда", "Нисан", "Мицубиши", "Джип", "Субару", "Инфинити" и "Волво". Любителите на скъпите автомобили няма да видят "Астон Мартин", "Бентли", "Макларън", "Ролс-Ройс" и "Ламборгини".

Аргументите до голяма степен за сходни - нямаме нещо съществено ново, което да покажем, а разходите за участие са сериозни. Компаниите подчертават и че предпочитат да организират свои събития, когато имат нещо ново.

Любопитна подробност е, че "Фиат" и "Джип" за пръв път изпускат автосалон, но от компаниите коментират, че в бъдеще приключват с участието в подобни изложения на всяка цена. По всичко личи, че все по-рядко автосалоните ще събират всички марки, след като "Мерцедес", БМВ и "Ауди" вече обявиха, че няма да са сред компаниите в Детройт през януари.

За изложението в Женева през март пък вече се знае, че на него няма да се представят "Форд" и "Волво".

Докато компании с дългогодишни традиции се отказват от големите автосалони, на тях почти всяка година амбиции демонстрират нови играчи, предимно от Азия. Изложението в Париж няма да направи изключение, като на него първите си продукти ще покаже виетнамската "Винфест" (VinFast). Става въпрос за седан и кросоувър, изградени на платформа на БМВ, които се очаква да бъдат на пазара след година.

Dnevnik.bg