Нова изложба на кубинската авторка Таня Бругуера изследва съседското поведение, движението на хора и разплаква посетителите и то съвсем умишлено. Нейната интерактивна изложба в лондонския "Тейт модърн" включва стая на плача, където органична смес от ментол изпълва помещението и кара посетителите да се просълзят, като идеята е това да създаде момент на емпатия към непознатите хора около тях, разказва "Ройтерс".

В едното помещение гостите на изложбата лягат на земята и чрез температурата на телата си оставят отпечатъци върху пода, който реагира на топлината. Всички тези отпечатъци, погледнати отвисоко, напомнят образите на бежанци.

"Има огромна част, която изисква хората да работят заедно със съседите си, цялата творба е за това как можем да променим идеята за общност", разказва Бругуера.

"Не сте заедно, защото имате една и съща програма за деня. Заедно сте, защото сте хора и трябва да си сътрудничите за доброто на всички. Това е голям публичен момент, след което преживявате един по-личен момент в стая, където може да поплачете и да съчувствате на другите."

Заглавието на изложбата се променя всеки ден на базата на данни от Международната организация за миграция за постоянно нарастващия брой хора, които сменят или се опитват да сменят местоположението си.

"Заглавието е число", казва Бругуера, която е известна с творбите си на тема миграция, и допълва: "То е за разбирането, че живеем в момент на движение, постоянно човешко движение, както и че всяка ситуация има две страни."

dnevnik.bg