Военни и университетски преподаватели от Латвия, Полша, Румъния и България пристигнаха в Шумен за участие в тридневния "Форум отбранителни технологии 2018”. Негов домакин е Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към на Националния военен университет „Васил Левски”.  

Форумът бе открит днес в Департамент „Чуждоезиково обучение” на Факултета с Международна научна конференция, на която ще бъдат прочетени 47 научни доклада.

"Все повече и повече нашата конференция добива популярност, уверен съм, че вашите доклади тази година ще бъдат още по-интересни и полезни", каза при откриването й деканът на шуменския артилерийски факултет полк. доц. д-р Дилян Димитров.

Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов приветства участниците и им пожела ползвотворна работа. "Тази година целта, която сме си поставили е да търсим нови възможности - инженерни, мениджърски, изследователски. Надявам се с участието на широк спектър от специалисти да я постигнем и да увеличим партньорството ни с държавите, които участват", каза той.

Форумът е съвместна инициатива на Национален военен университет „Васил Левски”, Военна техническа академия „Фердинанд І”, Румъния; Университета за военни науки, Полша; Военновъздушната академия „Хенри Коанда” в Румъния; Академия по технологии, Латвия, и Военен университет по технологии, Полша.

Той включва още изложение на продукти за сигурност и отбрана, както и демонстративни стрелби на Артилерийско-стрелкови полигон „Марково”, които са насрочени за четвъртък сутринта.

ШУМ.БГ