ЦЕРН отстрани временно професор, изнесъл сексистка презентация по време на конференция за половото равенство и високоенергийната физика.

Професор Алесандро Струмиа от Университета в Пиза представил серия от слайдове, в които твърди, че полето на физиката вече е сексистко спрямо мъжете, но че истината няма значение, защото това било "политическа битка, идваща отвън".

Според него физиката е била открита и създадена от мъже, които не са чакали покана, и Мария Кюри и други жени са били приветствани, след като са демонстрирали уменията си – това са единствените два примера за дискриминация срещу жени в презентацията му. За дискриминацията спрямо мъже обаче са изброени имената на физици, убити във войни; мерки, предприети от университети за повишаване на достъпа на жени в техническите специалности; както и квотите на същия принцип.

Той е и възмутен, че жените искали квоти само за най-добрите работни места, но мъжете работели на най-неприятните и те били 95% от смъртните случаи по време на работа.

ЦЕРН съобщи, че ще започне разследване и че презентацията на Струмиа е "неприемлива".

Пред "Гардиън" физикът защити коментарите си, оплаквайки се, че критиците му се опитват да го изобразят като "чудовище, което дискриминира жените" и че данните му показвали, че двата пола са цитирани поравно в научни журнали, но жените биват предпочитани при борба за работни места. Според него критиците му "се тревожат за несъществуващи проблеми" и той е имал добри намерения.

Според данни на ЕС през 2012 г. жените с докторска степен са били 47.3% от всички – но само 42% в областта на науката и математиката и 28% в инженерните науки, производството и строителството. Учените и инженерите мъже са били 4.1% от цялата работна сила на ЕС през 2013 г., а жените – само 2.8%. (България е едно от изключенията, що се отнася до сферата на информационните технологии.)

Жените получават и по-малко от най-престижните награди в сферата на науката – само 2 от 207 Нобелови награди за физика, 4 от 178 за химия, 12 от 214 за медицина или физиология и 1 от 79 за икономика. 14 от 114 обаче са жените, взели Нобел за литература, и 16 от 104 за мир. Първата жена, получила медала "Фийлдс" за математика, бе иранката Мариам Мирзахани – и то през 2014 г.

Дневник