Малък френско-германски апарат, тежащ около 10 килограма, кацна на астероид, намиращ се на 325 млн. км от Земята, съобщиха от Германския аерокосмически център. Това стана, след като апаратът, кръстен "Маскот", се отдели от безпилотната японска сонда "Хаябуса 2", която достигна астероида Рюгу преди близо 4 месеца.

Целта на мисията е чрез измерване на температурата на повърхността на астероида, изследване на неговото магнитно поле и проучване на минералогичния и геоложкия му състав да помогне в търсенето на отговорите за произхода на Слънчевата система, нейната еволюция и как се е появил животът на Земята.

В края на юни, след три години и половина пътуване в Космоса, "Хаябуса 2" достигна Рюгу заедно с "Маскот". За година и половина апаратът трябва да кацне три пъти на астероида, за да вземе нужните проби.

Първият от тях вече е успешен, като се очаква "Маскот" да остане на повърхността на Рюгу около 16 часа, колкото издържа батерията му. От японската космическа агенция ДЖАКСА (JAXA) уточниха обаче, че е невъзможно да предвидят как апаратът ще се движи по повърхността на астероида и дали ще успее да се върне след това на сондата.

Рюгу не е избран случайно - предполага се, че той съдържа органични вещества и минерали, които ще донесат ценна информация на учените на Земята. Очаква се сондата да се завърне през 2020 г. с множество проби от астероида.

Dnevnik.bg