Второто издание на Международния конкурс по камерно пеене на името на великия наш композитор Панчо Владигеров отново ще събере в Шумен от 8 до 13 октомври млади дарования, съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на Фондация „Панчо Владигеров“ Диана Дечева.

Тринадесет изпълнители ще се изявят на сцената на НЧ „Добри Войников – 1856“, за да покажат своя талант и чрез него да популяризират песенното творчество на българския класик, който в своето разнообразно и многообхватно в жанрово отношение е създал и 12 песенни опуса. От тях 8 са в цикли по шест български народни песни за глас и пиано, а останалите са по стихове на известни наши поети, сред които Дора Габе и Николай Лилиев, каза Дечева.

Според изискванията на конкурса изпълнителите-мъже и жени са на възраст над 18 г. и ще се състезават в три тура, открити за публика като във втори и трети тур задължително се изпълнява творба на Панчо Владигеров и участниците се състезават за наградата „за най-добро изпълнение на произведение от Паннчо Владигеров“.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател Александрина Милчева, една от емблематичните певици на България с изключителни постижения в областта на камерното пеене. В състава на журито са още проф. Павел Герджиков, проф. Нико Исаков, Клаудия Виска /САЩ-Австрия/ и Джон Грос /САЩ-Австрия/.

Средствата за реализацията на конкурса възлизат на над 70 хил. лв. Наградният фонд на конкурса от 16 500 евро, осигурени от Министерството на културата другите 30 хил. лв осигурява община Шумен и спонсори. Конкурсът се провежда със съдействието на МФ "Св. св. Кирил и Методий", Алкомет АД, Булмаг, М 3 Communication Group, Телепол и с подкрепата  на шуменски културни институти.

Тържественото откриване на Международния конкурс по камерно пеене е на 8 октомври от 19.30 часа в залата на Народно читалище „Добри Войников – 1856“ с участието на вокален състав BELLA VOCE при Софийската филхармония.

Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Концертите при откриването и закриването на международния конкурс, както и изявите на изпълнителите по време на трите тура са с вход свободен.

ШУМ.БГ