Заради готвените промени в сферата на осигуровките Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изрази недоволството си и обяви, че промените са израз на сепаратистки разговори със синдикатите и на популизъм на фона на предстоящите избори напролет за Европейски парламент.

Несъгласието на организацията е свързано с отказа на управляващите да премахнат тавана за пенсиите от началото на 2019 г. и намеренията за рязко повишаване на т.нар. максимален осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. Това се разбра в четвъртък след проведена среща в Министерския съвет, в която не са участвали работодателите.

Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване, пише организацията до медиите.

Според нея заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни.

Работодателите смятат, че не са отчетени и основни принципи на разходопокривната система на пенсионно осигуряване, включително различията в практиката на държавите - ,членки на ЕС и водещите пазарни икономики.

Освен това оповестените намерения влизали в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителните задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021.

Асоциацията настоява за провеждане на незабавна среща с участието на премиера, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и управителя на НОИ.

Организацията призовава Съвета на управляващата коалиция да обсъди незабавно всички негативни последици и да се откаже от прокарване на тези решения в хода на приемането на държавния бюджет.

Дневник