В концертната зала на Народно читалище „Добри Войников-1856“ тази вечер официално бе открито второто издание на Международния конкурс за камерно пеене "Панчо Владигеров".

Гости на тържествената вечер бяха проф. д-р Юлиян Куюмджиев, член на Съюза на българските музикални и танцови дейци, гл. редактор на сп. "Музикални хоризонти", заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова, заместник-областният управител Шерин Вели, журито на конкурса, изпълнители, гости и граждани на Шумен.

"Конкурсът събира талантливи певци и за пореден път дава прекрасната възможност за изява на младите певчески дарования. Конкурсният форум има амбицията да открива таланти и да подкрепя тяхната творческа кариера и ние искрено се надяваме, че те ще продължат традицията, която превърна нашите изключителни и изявени певци в посланици на българската култура по света".

С тези думи кметът на община Шумен Любомир Христов отправи в поздравителен адрес пожеланията си за творческо вдъхновение и успешно представяне на участниците. Той изрази и благодарността си към Фондация "Панчо Владигеров", към председателя й проф. Минчо Минчев, към уважаемото жури, към всички, които имат принос за утвърждаване на конкурса като един от значителните музикални форуми и за популяризирането на творчеството на големия български композитор и наш съгражданин Панчо Владигеров.

От името на сп. "Музикални хоризонти", издание на Съюза на българските музикални и танцови дейци поздравления поднесе проф. Юлиян Куюмджиев. "Вече 25 години фондация "Панчо Владигеров" съхранява паметта за изключителния български композитор чрез провежданите от нея конкурси. Благодарение на тях музиката на Владигеров влиза в репертоара на стотици музиканти, прекрачва границата на България и се превръща в духовно послание на нашата музикална култура", каза проф. Куюмджиев.

На сцената тази вечер шуменската публика се срещна с певческото майсторство на вокална формация BELLA VOCE при Софийската филхармония. Изпълнителите представиха произведения на Панчо Владигеров и спектакъла „Времето на Амадеус“, един вдъхновяващ концерт от песни и ансамбли на Моцарт, Бах, Томас Арне, Карл Филип Емануел Бах, Салиери, Хайдн, Шулц. С великолепните си изпълнения Елена Механджийска - сопран, Мария Яковчева - сопран, Росица Павлова-Инджева - мецосопран, Стефани Кръстева - сопран и техните партньори Емил Павлов - тенор, Петър Данаилов-баритон, Маргарита Илиева заслужиха аплодисментите на публиката.

Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.  Организатори на проявата са Министерството на културата, община Шумен, фондация "Панчо Владигеров" със съдействието на МФ "Св. св. Кирил и Методий", Алкомет АД, Булмаг, М 3 Communication Group, Телепол и с подкрепата  на шуменски културни институти.

Тазгодишното издание на Международния конкурс за камерно пеене "Панчо Владигеров" събира в Шумен участници в две категории-жени и мъже, като доминират представители на България. Първи тур на конкурсната програма започва утре в двете категории.

ШУМ.БГ