Авиокомпанията "Сингапур еърлайнс" (Singapore Airlines) пуска днес най-дългия пътнически полет в света от Сингапур до Ню Йорк, при който 16 700 км ще бъдат изминати за 18 часа и 45 минути без междинни кацания, съобщи ДПА.

Полетът на Airbus A350-900ULR ще започне в 23:35 ч. местно време (18:35 ч. българско). Така "Сингапур ейрлайнс" ще отнеме на "Катар еъруейз" (Qatar Airways) досегашния рекорд за най-дълъг полет в света - 17 часа и 40 минути маратонско пътуване от Доха до Оукланд.

Пътниците на "Сингапур еърлайнс" няма да се измъчват от тесни седалки в икономичната класа по време на продължителния полет. Самолетът има две класи - само 67 седалки бизнес класа и 94 седалки премиум икономична класа (между икономична и бизнес класа).

На сайта на "Сингапур еърлайнс" може да се види, че еднопосочните билети от Сингапур до Ню Йорк се продават за 3585 сингапурски долара (2594 щатски долара) в премиум икономична класа и 7685 сингапурски долара в бизнес класа.

Летище "Нюарк либърти" е в Ню Джърси, но е само на 19 км извън Ню Йорк и е едно от трите най-големи летища, които обслужват метрополиса Ню Йорк. Първоначално ще има три полета седмично по маршрута, като се очаква всекидневните полети да започнат от 18 октомври нататък.

Не за първи път авиокомпанията лети от летище "Чанги" до Ню Йорк. Полетът се подновява, след като "Сингапур еърлайнс" го спря през 2013 г., когато поскъпналото горивото направи икономически неизгодно използването на самолетите Airbus A340-500 с 4 двигателя.

Полетът по тази линия вероятно може да не задържи дълго време рекорда си, тъй като главният изпълнителен директор на "Куантас" (Qantas) Алън Джойс обяви през август, че компанията планира да пусне директен полет между Сидни и Лондон през следващите 4 години. Той ще трае 20 часа.

Дневник