Журито на второто издание на Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ оцени високо  организацията на проявата, а изпълнителите определи като стойностни, добре подготвени и с фантастични гласове.

Днес председателят на журито Александрина Милчева и членовете проф. Павел Герджиков, проф. Нико Исаков, Клаудия Виска /САЩ-Австрия/ и Джон Грос /САЩ-Австрия/ дадоха пресконференция преди финала на трети тур и заключителния концерт.

„Този конкурс, посветен на камерната музика е чудесен и трябва да кажа, че качеството е изключително. Забелязва се, че тези изпълнители имат не само фантастични гласове, но са и отлично обучени и подготвени. И това, че са включени различни стилове и езици показва голямото разнообразие на този конкурс“, сподели Клаудия Виска. Тя изрази желанието си в бъдеще да има повече участници, но бе категорична, че качеството тежи повече от количеството и заяви, че в тазгодишния конкурс качеството е на първо място. Тя  благодари за гостоприемството и професионалната организация.

Според Александрина Милчева тенденцията не само в България, но и в Европа е на такива конкурси да има все по-малко участници, поради трудността на камерната музика. „Има отлив не само при певците, но и при инструменталистите, защото това изисква сериозна подготовка. Един певец, за да може да пее камерна музика той трябва да има най-прекрасната техника, която ще му помогне да бъде чудесен и на оперната сцена“, каза тя.

Проф. Павел Герджиков определи Международния конкурс за камерно пеене като културен празник за Шумен. „Камерната музика е еманация на музикалното изкуството, тук се иска вкус, чувство за стил, техника, голяма обща и специална култура и преди всичко да го носиш в себе си. Затова искам да поздравя Шумен за това истинско културно събитие и то трябва да стане достояние на цялата страна. В конкурса 4-5 участника от младите изпълнители от тук нататък положително ще тръгнат по правилния път и ще донесат много нови  радости за нашата музикална култура и за България“, каза той. 

Джон Грос отдаде дължимото и на пианистите в конкурса като отбеляза, че те свирят с различни певци и добрите им изпълнения са важни за певеца. „Като пианист не можеш да имитираш звука на оркестъра, трябва да представиш това цветово звучене с пианото и да станеш едно с изпълнителя. Като пианист трябва добре да познаваш и текста и да подкрепяш изпълнителя, затова когато връзката между пианиста и изпълнителя е добра, тогава и изпълнението е добро“, сподели той. Джон Грос благодари за гостоприемството и възможността да работи с изявени личности - участници в журито. Той изрази задоволството  си, че този конкурс се провежда в Шумен, а не в София. „Аз съм от малък град и затова намирам атмосферата тук за много хубава“, каза той.

„Няма по-хубаво нещо за младите хора и тези натрупали малко опит да имат къде да се изявяват, дори и в такъв сложен конкурс като сегашния. Това е една крачка, едно стъпало за тяхното развитие и аз съм много щастлив, че този конкурс съществува. Това е прекрасно и за тях и за града ви, че вие можете директно да чуете такива млади, перспективни и хубави певци“, каза проф. Нико Исаков. Той оцени организацията като перфектна и заяви: „Най-важното нещо е, че във вашия град има хора, които с много усилия и с много желание правят такъв вид конкурс, който поставя духовното над комерсиалното. Това дава възможност обществеността на Шумен да получи своя дял духовност, от която има нужда, защото наистина градът ви е с история, която заслужава да продължи традицията си на духовен град“, каза той.

По-рано днес журито на Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ се срещна и с кмета на общината Любомир Христов. На срещата е обсъждана и възможността в следващото издание на конкурса, освен камерна музика да има и опера.

ШУМ.БГ