Днес е последният - трети тур, в който журито ще проведе прослушване от 17.00 часа на допуснатите до него 7 певци в двете категории – жени и мъже. На финала ще станат ясни победителите, а утре, събота от 11.30 часа ще бъдат връчени наградите на заключителния концерт на лауреатите.

В трети тур певците ще изпълнят по цял вокален цикъл или част от такъв, както и песен на Панчо Владигеров, но тя трябва да е различна от тази, която всеки от тях е изпълнявал във втори тур. “Това ще ни даде възможност да оценим стиловата култура на участниците, как спазват съответния автор, как пеят на съответния език, което е важно за участниците и допълнително изискване от нас”, каза проф. Павел Герджиков, един от членовете на журито.

За наградите ще се състезават:

Светлана Иванова
Тя е родена на 19 юли 1987 в Русе. Обучението си със специалност „Класическо пеене“ започва през периода 2004-2007 в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ - Русе и след това продължава от 2009-2013 в НМА „Проф. Панчо Владигеров“-София. Посещавала е майсторските класове на Александрина Милчева, Стефка Евстатиева, Анна Томова-Синтова, Петър Данаилов, Оливие Дориа.
През периода 2012-2014 г. участва предимно в постановки на Русенска опера. Следват два дебюта в оперите на Стара Загора /2016/ и Варна /2018/. От 2014 г. е солист в Държавна опера – Пловдив.

Пламена Гергинова
Родена на 9 март 1989 г. в София. От 2007 г. започва обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, специалност класическо пеене в класа на проф. Мила Дюлгерова, където се дипломира като магистър.  През същата година е стипендиант на Фондация „Йордан Камджалов“, а през 2014-2015 г.- стипендиант на Фондация „Борис Христов“ за млади оперни певци, с обучение в оперното студио на Академия „Санта Чечилия“ – Рим, Италия. През 2008, 2009 и 2010 г. участва в  майсторски клас за интерпретация на френска музика при пианиста Оливие Дориа и оперната певица Вера Николова, с участие в заключителния концерт във френския културен център в София.
Участва през 2010 г. в Международната лятна музикална академия ISA (Jennersdorf), обучение при проф. Силвана Дусман, обучавала се е при Енедина Лорис (Валенсия) и Ева Линдквист (Виена), участвала е в майсторски клас при Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, има участие в оперното студио на Академия „Санта Чечилия“ с майсторски класове при  Рената Скотто, Анна Ванди, Чезаре Скартон. Има изяви в спектакли на Софийската опера и на оперните театри в Русе и Стара Загора.

Мария Ирел
Родена на 13 юни 1990 г. в Добрич. Завършва Кралския северен колеж по музика във Великобритания с бакалавърска степен и Сеулския национален университет в Южна Корея с магистърска степен по музика. Развитието си усъвършенства с Александрина Милчева, c която работи и до днес.

Петя Петрова
Родена на 14 юли 1973 г. в София. Музикалните си занимания започва в Детския радиохор, където се изявява и като солист. Завършва Националната музикалната академия „Проф. П. Владигеров“ в класа на доц. Иванка Нинова. Продължава да специализира при Баясгалан Дашням. Посещавала е майсторските класове на Александрина Милчева.
Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Розина от операта "Севилският бръснар" на Росини. Продължава вокалното си развитие с певци като Рокуел Блейк, Монсерат Кабайе, Долора Заджик и Елизабет Норберг-Шулц. Солист е на театрите в Хамбург, Мюнхен и Берлин, Виена, Мадрид, Барселона, Севиля, Билбао, Коруня, Сантяго де Чили и Ковънт Гардън в Лондон. Пее под диригентството на Маурицио Бенини, Алберто Дзедда, Фридрих Хайдер, Бруно Кампанела, Фредерик Шаслен и др. Записва заедно с Едита Груберова, Курт Мол и Адриан Пиечонка.
От април 2017 г. е солист на Държавна опера - Стара Загора., през 2018 г. участва на сцената на Варненска опера и в концерт, посветен на Росини по време на Моцартовия фестивал в Правец.

Пейксин Лий - Сингапур
Родена на 1 август 1984 г. Сопраното от Сингапур Пейксин Лий завършва с отличие магистърска програма по пеене. Учи в Университета по музика и изпълнителско изкуство в Грац, Австрия (KUG), под ръководството на Мартин Клийтман; песенна интерпретация при Йозеф Брайнл и ораториално изкуство при Робърт Хайман. Посещава майсторски класове под ръководството на Рудолф Пирнай, Робърт Хол, Ана Томова-Синтова, Бригит Фасбендер, Мариана Липовшек, Ангелика Киршлагер и др. Дебютът й е в Сингапурската лирическа опера като La Ciesca („Джани Скики“). Концертният й репертоар включва произведения на Й. С. Бах, Хайдн, Менделсон, Моцарт, Шуберт, Росини и др. Тя работи с бароковия ансамбъл на Виенската филхармония (Ornamentum Philharmonicum), с оркестъра на Сингапурската лирическа опера и Ансамбъла „Шалфелд“. Има концертни изяви в Австрия, Сингапур, Италия, Франция, Белгия, България, Литва, Латвия, Люксембург, Хонг Конг.

Михаил Михайлов
Роден на 26 юли 1987 г. във Велико Търново. Започва обучението си по пеене на 16 години, като преди това свири на цигулка. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София през 2011 г. в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова. Оперния си дебют прави като студент с роли от белкантовия репертоар. Кариерата му започва след завършването на Музикалната академия с участия в концерти с почти всички оперни и филхармонични оркестри в страната. Опит в кантатно-ораториалните произведения натрупва на сцената на Софийска филхармония, където от 2012 г. е предпочитан гост-солист. През 2014/2015 участва в концерти с оркестър и в поредица от рецитали в Осака, Япония, а в сезон 2016/2017 включва негови участия в Московския Кремъл, както и гостуване на Македонската опера и балет, и на филхармониите в Бъкъу и Яш – Румъния.

Боян Савов
Роден на 13 декември1985 година в град Варна. Първите си уроци по класическо пеене получава от Мария Коровешова-Рокас – дългогодишен вокален педагог във Варненското музикално училище. В периода между 2004 и 2013 година посещава уроци и майсторски класове в Италия, Франция и Германия.  От 2013 година е ученик на  Стоян Попов. През  същата година е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където завършва „Класическо пеене“ в класа на проф. Нико Исаков. Посещавал е майсторски класове и уроци при Лариса Георгиева и Иван Ангелов. Професионалният му дебют е през 2016 година в ролята на Даланд в операта „Летящият Холандец“, в рамките на летния фестивал на Държавна Опера Пловдив – “Opera Open”. През следващите сезони получава покани от Държавна опера Пловдив и от Държавна опера Русе.

Наградният фонд:

16 500 евро, осигурени от Министерството на културата. Първата награда за всяка от двете категории е 4000 евро и тя е неделима, втората - 2000 евро и третата 1000 евро.  Една награда от 2000 евро за първи път ще бъде връчена за камерно дуо-вокал и пиано. За всяка от двете категории се присъжда и по една награда от 250 евро за “Най-добро изпълнение на произведение на Панчо Владигеров”. За носителите на първите награди в двете категории - мъже и жени се осигуряват концертни изяви в програмите на международните музикални фестивали в България.

ШУМ.БГ