С официална церемония по награждаване на победителите и заключителен концерт на лауреатите в залата на Народно читалище „Добри Войников“ днес завърши Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“.

12 бяха участниците във второто издание на конкурса. Те бяха оценявани от жури с председател Александрина Милчева и членове проф. Павел Герджиков, проф. Нико Исаков и чужденците Клаудия Виска /САЩ-Австрия/ и Джон Грос /САЩ-Австрия/.

Първите места спечелиха Михаил Михайлов и Петя Петрова в двете състезателни категории за мъже и жени. Те бяха наградени от председателя на Народното събрание, под чиито патронаж се провежда конкурса, г-жа Цвета Караянчева.

Този конкурс е стъпка към културата, към традициите и към отношението към музиката. За мен е изключително удоволствие и много се вълнувам да съм днес тук, сред всички почитатели на камерното пеене и на международния конкурс за камерно пеене в Шумен. Сигурна съм, че този конкурс ще залегне трайно в календара на културните събития на страната и ще продължи да се провежда, защото взискателната публика го заслужава“, каза преди награждаването Цвета Каранчева. Тя поздрави лауреатите и ми пожела да продължат да изкачват музикални върхове. „Знам, че с таланта, който имате и с много труд ще постигнете успехите. Пожелавам ви да покорите световните сцени, но никога да не забравяте за фестивала тук в Шумен, България“, допълни Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание благодари на домакините и на организаторите на конкурса – фондация „Панчо Владигеров“, община Шумен, Министерството на културата, че успяват да направят хората съпричастни към творчеството  на Панчо Владигеров, който по думите й е издигнал българската музика на световно ниво.

Преди да обяви всички награди, председателят на журито Александрина Милчева, отбеляза, че конкурсът „Панчо Владигеров“ заема  важно място в музикалните кариери на изпълнителите. „Тези конкурси за камерно пеене са на много високо ниво. Тази година при нас имаше по-малко участници, но това е тенденция и по света, има отлив на младите певци. А, за да пееш камерна музика трябва да имаш много добра техника. Изисква се да усещаш музиката, да бъдеш ваятел в пеенето. Трябва да си роден за такава музика. Затова искам да поздравя тези млади хора, които спечелиха, защото те са достойни за тези награди“, заяви Александрина Милчева. Тя допълни,  че лауреатите от първия конкурс за камерно пеене в Шумен вече покоряват световните сцени и носят славата на България и в биографиите им е отбелязано, че са носители на награда от конкурса „Панчо Владигеров“. „Искам този град Шумен, отново да бъде център на музиката“, завърши развълнувано изказването си Александрина Милчева.

Тя връчи наградите на останалите лауреати в тазгодишни конкурс за камерно пеене. В категория мъже Михаил Михайлов получи наградата за най-добро изпълнение на произведение на Панчо Владигеров. В тази категория Боян Савов се класира на трето място. Журито не присъди втора награда.

В категория жени второто място след Петя Петрова заема Мария Ирел. Третата награда при жените си поделят Светлана Иванова и Пейксин Лий от Сингапур.

Пейксин Лий бе определена от журито и като най-добра изпълнителка на произведение от Панчо Владигеров.

Журито присъди още една награда за най-добро изпълнение на произведение от Клод Дебюси и тя отиде при Светлана Иванова.

За първи път във второто издание на Международния конкурс за камерно пеене бе решено да има и Награда за камерно дуо – вокал и пиано. Тя бе спечелена от Пейксин Лий и Петър Карагенов.

Реализацията на международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ 2018 се осъществи с финансовата подкрепа на Министерството на културата, община Шумен и със съдействието на Алкомет АД, Булмаг, М 3 Communication Group, Телепол, МФ "Св. св. Кирил и Методий" и шуменски културни институти.

По време на конкурсната програма бяха организирани и три съпътстващи прояви - представяне на сборника „100 години от началото на българското оперетно изкуство“, издание на Съюза на българските композитори и две изложби, отразяващи 25-годишната история на Фондация “Панчо Владигеров” и първото издание през 2014 г. на Международния конкурс за камерно пеене.

Основен организатор на конкурсите от 1995 година е Фондация „Панчо Владигеров”, успешно провела 8 национални и 6 международни конкурси за пианисти и цигулари. Международният конкурс за камерно пеене вече в две издания през 2014 и т.г. се вписва в тази поредица, защото многобхватното и разнообразно в жанрово отношение творчество на Панчо Владигеров дава възможност за това.

По традиция от 1999 година конкурсите се провеждат под патронажа на Председателя на Народното събрание.

ШУМ.БГ