Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън смята, че спортът се нуждае от промяна на формата, за да бъде по-интересен за зрителите. Британецът коментира евентуални промени в правилата, като според него трябва да има "суперуикенди".

Според пилота на "Мерцедес" до голяма степен Формула 1 е станала "прекалено предвидима", защото всеки уикенд се провежда по един и същ начин.

Наскоро спортният директор на "Либърти медиа" Рос Браун обяви, че се обсъжда промяна във формата на квалификациите. Собствениците на спорта смятат да увеличат сегментите от три на четири, но много пилоти не са съгласни.

"Мисля, че една от най-важните промени трябва да бъде да се спре тази монотонност. В момента имаме едни и същи четири дни за 21 уикенда през сезона, което омръзва на хората. Формула 1 трябва да бъде динамична, особено на някои писти. Ако въведем суперуикенд, където състезанието да е различно, ще е супер", каза Хамилтън.

Четирикратният шампион смята, че на някои писти състезанията са скучни. При това не само за зрителите, а и за пилотите. Идеите, които Хамилтън загатна, са обърната стартова решетка или две къси състезания.

"Помня, че когато гледах Формула 1 по телевизията, ми се е случвало да заспя веднага след старта. Убеден съм, че и сега има хора, които заспиват и си навиват часовника да ги събуди точно преди финала", добави британският пилот.

В последните две години правилата на Формула 1 бяха променени, а болидите от ново поколение подобриха рекордите на голяма част от пистите. Въпреки това според Хамилтън атрактивността на самите състезания не се е повишила.

"За нас е забавление да сме в кокпита. Колите са много бързи, може би най-добрите, които някога съм управлявал. Въпреки това понякога състезанията си остават скучни", каза още световният шампион.

Хамилтън е много близо до спечелването на петата си световна титла. Той води с 67 точки пред Себастиан Фетел ("Ферари") четири кръга преди края на сезона. През уикенда предстои състезанието за Гран при на САЩ на пистата в Остин, като Хамилтън има шанс да стане шампион още в Тексас.

Дневник