Косово планира да създаде собствени въоръжени сили още тази година. Това каза председателят на парламента в Прищина Кадри Весели, цитиран от "Дойче веле" и англоезичното косовско издание "Газета експрес".

Думите му последваха решението на парламента да разгледа пакет законопроекти, които ще превърнат Силите за сигурност на Косово (KSF) в Армия на Косово. Те би трябвало да бъдат гласувани окончателно до края на ноември. Миналата седмица текстовете бяха гласувани от парламентарна комисия.

"Независимо дали ви харесва или не, ще стане тази година", каза още Весели. По думите му армията ще се създаде "в партньорство със САЩ и НАТО". Въпросът според него е да бъдат убедени част от партиите в необходимостта Косово да има собствени въоръжени сили.

До момента САЩ и НАТО не са подкрепяли създаването на армия в Косово, за което е имало и предишни опити - още като премиер през 2014 г. сегашният президент Хашим Тачи обяви, че ще бъде създадено Министерство на отбраната, а скоро след това ще се появят автономни въоръжени сили на страната.

Според Вашингтон за целта са нужни промени в конституцията. Мнозинството обаче не е в състояние да прокара такива поправки в парламента, тъй като за целта е необходимо двойно мнозинство от две трети от всички депутати и две трети от общо 20-те, които не са етнически албанци. Сегашните законопроекти за разлика от конституционни текстове се нуждаят от обикновено мнозинство от 61 от 120 депутати.

На съобщението реагира и сръбският президент Александър Вучич, който определи новината като източник на страх и безпокойство за сърбите, предаде радио B92. Според него отделни косовски въоръжени сили само биха дестабилизирали Балканите.

Сега действащата организация KSF има мандат за защита при природни бедствия и други свързани със сигурността задачи, които полицията няма как да изпълнява. Създадена през 2009 г. като част от план за Косово на бившия финландски президент и пратеник на ООН Марти Ахтисаари, тя наброява над 2000 души, от които 200 са запазени за етнически малцинства.

Дневник