Разколът в православния свят вече е факт - Руската православна църква реши днес да прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия и определи това като най-голямата схизма в християнството от над 1000 години насам.

На 13 октомври от Московската патриаршия предупредиха за подобен развой на събитията, а днес това формално е узаконено от решение на Светия синод. Причината е отмяната миналата седмица на одобряването през 1686 г. на върховенството на Московската патриаршия над Киевската митрополия и началото на подготовка за признаване на независима Украинска православна църква.

Историческото решение, което може да се нареди сред няколкото големи разцепления в християнски свят, бе взето в Минск. Това първо по рода си изнесено заседание на Светия синод на РПЦ се проведе броени дни след срещата в Могильов на президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко на 12 октомври.

Действията на Вселенската патриаршия са определени като "посегателство към каноничната територия на Руската православна църква". Членовете на Светия синод признаха за невъзможно по-нататъшното пребиваване в евхаристично общение с Константинополския патриарх, се казва в съобщението.

"Приемането за общение с разколници и с анатемосан в друга Поместна църква лица с всичките ръкоположени от тях "епископи" и "клирици" е посегателство върху чужда канонична територия, опит за отричане от собствените исторически решения и ангажименти - всичко това отвежда Константинополската патриаршия отвъд пределите на каноничното поле и, за наша огромна скръб, прави невъзможно за нас продължаването на евхаристичното общение с неговите йерарси, духовенство и миряни."

"От днес до отказа на Константинополския патриарх от приетите от него антиканонични решения за всички свещенослужители на Руската православна църква е невъзможно да се служи съвместно с клириците на Константинополската църква, а за миряните - да участват в тайнствата, извършвани в нейните храмове", посочва документът.

Прекратява се участието на представители на РПЦ в структури, ръководени от Вселенската патриаршия.

"Това означава, че Константинополската патриаршия повече не може да бъде начело на 300 млн. православни. В крайна сметка около половината паство няма да признава патриарх Вартоломей за пръв сред равни", обясни митрополит Иларион, отговарящ за външните отношения на РПЦ.

Дневник