Руското влияние в България е факт, а част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим, като в страната е бил разрушен българският политически консенсус за членство в НАТО и ЕС, каза днес на конференция, посветена на "Хибридните заплахи срещу институциите" бившият премиер Иван Костов, предаде БНР. Той цитира данни от изследване на неговия център за "Анализ и управление на риска", според което преди президентските избори също се е усетило руско доминиране.

"Мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация, с такава е и президентът Румен Радев. Българската прокуратура демонстрира опасна близост с руската, води дела срещу министри, които бяха изявени поддръжници на НАТО", допълни Иван Костов.

Като грешка той посочи, че България не е реагирала и не е поискала целева помощ от своите съюзници. В резултат с българските служби не се споделя конфиденциалната информация по линия на Шенген и към тях има недоверие. За Костов липсата на доверие е обяснимо, тъй като бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров днес открито защитава позициите на Кремъл, а сегашният състав на ръководството на ДАНС също не внушава доверие.

"Българските власти не поставят на обсъждане в Москва нито едни български интерес", посочи бившият премиер и поясни: "Не е необходимо да се търсят косвени признаци. Достатъчно е да се посочи унижението на Румен Радев при посещението в Москва, самоунижението на премиера Бойко Борисов да иска прошка от старшия брат".

В заключение Костов посочи, че руското доминиране нанася поражения на страната и тя не може да задълбочи своята европейска интеграция чрез членство в Шенген и еврозоната. "Това ни поставя в периферията, която не е достатъчно защитена и в нея има високи рискове за националната сигурност", обобщи Костов.

Русия дестабилизира и Македония, смята Росен Плевнелиев

На същата конференция президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев посочи, че в много държави като Черна гора, Босна и Херцеговина могат да се намерят примери за хибридна заплаха от страна на Русия. "В Черна гора руски депутати чрез сръбски и македонски банки са финансирали масови протести, а в Македония намесата за дестабилизация се осъществява чрез купуване на футболни клубове", допълни той.

Плевнелиев припомни подозренията, че Русия стои и зад протестите за цените на тока станаха причина за падане на първото правителство на Бойко Борисов. "Разбира се, по това време бяха ясни лидерите на тези протести, техните адвокати, а когато Волен Сидеров подпали офисите на EVN в Пловдив, адвокатите, които го защитаваха, бяха същите, които бориха шистовия газ", каза Плевнелиев. В речта си той призова да не се допуска завръщането на миналото - зависимости, олигархия, непазарно мислене и атаки срещу демократични институции.

Дневник