На 77-годишна възраст почина един от основателите на прочутата модна марка "Бенетон" - Джилберто Бенетон, предаде БТА.

"Джилберто Бенетон е починал вчера в дома си в Тревизо след заболяване", се казва в изявление на компанията.
Джилберто Бенетон почина три месеца след кончината на по-малкия си брат Карло, който си отиде през юли на 74 години.

Джилберто заедно с братята си Карло и Лучано и сестра им Джулиана основаха едноименното предприятие "Бенетон" през 1965 г. в Понцано Венето, село в североизточната част на Италия. Първоначално дейността му беше в областта на плетивата. Идеята е била на Лучано, най-големия от четирите деца в семейството. Бързо меките пуловери в ярки цветове, предлагани от "Бенетон", набраха популярност сред потребителите.

През следващите години успехът на компанията нарастваше и стана дори глобален в периода 1982 г. - 2000 г. с шокиращи рекламни кампании на фотографа Оливиеро Тоскани, като тази например, в която цветнокожа жена кърмеше бяло бебе.

Джилберто Бенетон беше вицепрезидент на семейния холдинг "Едиционе", който реализира през 2017 г. печалба от 12.1 милиарда евро.

Той беше и вицепрезидент на компанията "Аутогрил" за заведения за бързо хранене край пътните артерии в страната. Основен акционер в компанията е кланът Бенетон, който държи 50.1 процента от акциите.

Джилберто Бенетон беше и в административните съвети на групите "Бенетон", "Атлантия", "Медиобанка", "Пирели" и "Алианц".

Кланът Бенетон има недвижимо имущество, селскостопански компании, както и дялово участие в италианския застраховател "Дженерали", в търговската банка "Медиобанка" и в испанската телекомуникационна компания "Селнекс".

Бенетон е също и главен акционер в "Атлантия", компанията собственик на концесионера на магистралите "Аутостраде пер л'Италия", който отговаряше за моста в Генуа, който рухна през август и отне живота на 43 души.
Смяташе се, че Джилберто Бенетон стои в основата на диверсифицирането на дейността на компанията "Бенетон".

Дневник