Отсрочка до 2020 г. и повече детайли за новите изисквания за касовите апарати поискаха Българската стопанска камара (БСК) и браншови организации след като с промени в наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти Националната агенция за приходите (НАП) задължи бизнеса да подмени устройствата или да обнови софтуера и хардуера им, пише "Капитал".

Регистрираните по ДДС търговци имат срок до края на март 2019 г. да сменят или пренастроят своите фискални устройства, така че да подават информация на данъчните на всеки 5 минути, а не веднъж в месеца, както е сега. Срокът за нерегистрираните по ДДС е до края на юни, а за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби е краят на следващата година.

До края на седмицата данъчната агенция обеща да изпрати писма до всички около 300 сервизни фирми, както и всички регистрирани по ДДС компании с подробна информация за сроковете и очакваните от тях действия. На интернет страницата на приходната агенция ще бъде пуснат софтуер, с който всеки търговец ще може да разбере дали софтуерът, който използва, отговаря на новите изисквания или трябва да се модифицира.

Според главния финансов директор на БСК Станислав Попдончев работещият "на светло" български бизнес е притеснен от кратките срокове и от непрецизно формулираните текстове в наредбата. Той подчерта, че все още няма одобрени устройства от новия тип, което пречи на производителите на софтуер да приведат продуктите си към изискванията. Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС) допълни, че самата подмяна би изисквала фискалните устройства да бъдат изтеглени от обектите, модифицирани и върнати, като в този период дейността на бизнеса ще се окаже невъзможна.

Dnevnik.bg