120 години от създаването на хор „Родни звуци“ ще отбележат шуменци на 26 и 27 октомври. Организаторите НЧ „Добри Войников-1856“ и Община Шумен в рамките на два дни ще зарадват публиката с тържествени концерти на хорове от страната и чужбина.

Празникът на хоровото изкуство ще събере на едно място смесени, камерни хорове и ансамбли от Шумен, Разград, Свищов, Добрич, Пловдив, Бургас, Скопие, Република Македония, Зайчар, Република Сърбия, Измир, Република Турция. Те ще се изявят на 26 и 27  октомври от 18.30 ч. на сцената на ДКТ „Васил Друмев“.

„Хор „Родни звуци“ през годините е получил много наши и международни награди и се е утвърдил като един от най-добрите, с дейността на проф. Венета Вичева бележи един от върховете на развитието си“, каза днес на пресконференция по повод на годишнината Христо Атанасов, диригент на хора.  Той отбеляза, че известни наши музиканти и диригенти отреждат на хор „Родни звуци“ едно от челните места в българското хорово изкуство.

В първата тържествена вечер на 26 октомври от 18.30 часа смесен хор „Родни звуци“ ще се качи на сцената на театъра заедно с детския шуменски хор „Бодра песен“ и ще даде началото на празничните концерти.

Зрителите ще имат възможността преди концертите да разгледат юбилейната изложба по повод годишнината, която ще бъде подредена във фоайето на театъра. „Над 100 фотоса разказват 120-годишната история на хор „Родни звуци“. Място в изложбата ще намерят и десетките медали, награди, плакети завоювани през годините, както и оригинални костюми на хористи, предоставени от Регионалния исторически музей“, каза Атанасов. Изложбата ще бъде официално открита на 26 октомври от 17.30 ч.

Ден по-рано на 25 октомври в Андрейковото училище, днес Дом на учителя ще бъде открита паметна плоча на мястото, където преди 120 г. е създаден хор „Родни звуци“.

ШУМ.БГ