Албумът Confidence. Truth на българската певица Рут Колева има шанс да е сред номинираните за албум на годината в категорията R&B и соул на 61-вите награди "Грами". Записът е преминал първия етап на гласуване, което определя финалния списък със изпълнители и заглавия, които да стигнат до гласуване за номинация, научи "Дневник".

След съревнование с близо 12 хиляди заглавия изданието на лейбъла Fat Beats е стигнало до предпоследните 93 албума, които се борят за номинация, сподели 28-годишната певица. Ако бъде номиниран, това е ще първият български албум с шансове за статуетка в тази категория.

"Не смятам, че ще ме номинират с точно този албум, но фактът, че е минал тази огромна фаза и е сред тези 93 "най-добри" албума в този жанр е... феноменален! Това е жанр, в който се бълва толкова много музика на година, че конкуренцията е убийствена. И все пак аз от България - малка държава някъде си - съм стигнала до там. Хубаво е!", коментира пред "Дневник" Рут Колева.

Номинациите ще бъдат обявени на 5 декември, след което победителите се избират с гласуване от членовете на музикалната общност, което приключва на 9 януари. Статуетките ще бъдат връчени на 10 февруари на бляскава церемония в САЩ, която се излъчва на живо.

Албумът Confidence. Truth бе издаден на 17 ноември 2017 г. и от април тази година се разпространява в 40 държави. В Щатите се предлага в около 500 магазина. До момента в световен мащаб има близо 7000 продажби на физически носител, а само в Япония онлайн продажбите надвишават 3000. Това е неин четвърти албум от 2011 г. насам.

В момента певицата е заедно с групата си на турне в Китай, където има общо пет концертни дати, от които една в столицата Пекин. "Върви страхотно", казва тя за настоящата обиколка и допълва: "Последната ни дата в Шенжен беше велика. Тук има страхотни възможности и съм изключително щастлива, че ни приеха толкова добре. Това е микропазар с огромен потенциал и имаме равен старт с много големи имена заради липсата на социални мрежи тук."


Докато тече турнето в Китай, Рут Колева приключи и снимките на нов видеоклип. Той ще е към песента от албума Basil, а режисьор на видеото ще е младият български режисьор и продуцент Йордан Янков, който живее в Китай и само на 23 години вече има значителен опит в снимките на големи продукции и сериали.

Друга голяма новина около българската изпълнителка от последните дни е и обявяването на участието й в конференцията за филмово изкуство, интерактивни медии и музика South by Southwest в Остин, щата Тексас, в средата на март. Събитието се организира от 1987 г. насам и с времето се разраства главоломно. Рут Колева ще е първият български участник там.

Дневник