Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на чернокожия британски гражданин Леон Кофи, който беше пребит след мача между "Левски" и "ЦСКА-София" в края на септември. По първоначални данни той е нападнат от футболни хулигани, а инцидентът е станал в района на сградата на Министерството на вътрешните работи.

Кофи е търговски представител в българския офис на международна компания, уточняват от БХК. Във вечерта на 29 септември той се прибирал към дома си заедно с двама свои колеги. На ъгъла на улиците "6-ти септември" и "Ген. Паренсов" те засичат група фенове с отличителни символи на футболния "Левски", пишат още от БХК.

Около 50 души се отделили от голямата група хора и се насочили към Кофи и колегите му. Мъж с маска на лицето успява да събори на земята британския гражданин, след което останалите хора от групата започнали да го ритат. През цялото време нападателите имитирали маймунски звуци.

След побоя мъжът изпада в безсъзнание. След като се съвзема, е откаран в две поредни болници, където и на него, и на колегите му е заявено, че той е добре и му е отказан прием. Приет е в третата болница, която посещава – "Пирогов". Установено е, че има избити предни зъби, като се е наложила оперативна намеса.

По случая е образувано досъдебно производство. Към настоящия момент записите от камерите на сградата на Министерството на вътрешните работи все още не са набавени за разследването.

"Предвид това, че жертвата е чернокож мъж, предвид, че извършителите вероятно са били футболни хулигани, и предвид поведението им по време на побоя, с което ясно са заявили расисткия си мотив, ние считаме, че е налице престъпление от омраза по расистки подбуди", заяви адвокат Адела Качаунова, която е директор на "Правната програма" на БХК.

"Струва си да се отбележи, че България има сериозни проблеми с неонацистките неформални движения, които преобладават сред футболните агитки. Този проблем е добре известен и на самите спортни клубове, и на властите, но нищо не се прави по въпроса. През декември 2015 г. Министерският съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2020 г. В нея конкретно са посочени само ислямистките радикални и терористични организации, но няма нито едно изречение за неонацистките неформални групи", заяви още Качаунова.

Dnevnik.bg