Започва реставрацията на старата тракийска гробница до село Свещари, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Възобновяването на светилището ще се реализира от фондация "Кредо Бонум" с помощта на Посланическия фонд за опазване на културното наследство на правителството на САЩ.

Началото на процеса беше обявено на пресконференция в Археологическия музей днес, на която подробности около проекта разказаха изпълнителният директор на фондация "Кредо Бонум" Цветелина Бориславова, посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, специалистът по тракийска археология проф. Диана Гергова и зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Стойността на проекта е 184 хил. долара, а целта е да се реставрират и реновират някои от уникалните елементи на гробницата, да се инсталира подходящо осветление и да се поставят обозначения и повече информация за улеснение на посетителите.

Проучването на гробницата започва преди 36 години, а неин първи изследовател е археологът Мария Чичикова. В този проект тя ще бъде консултант, а ръководител - проф. Диана Гергова. Той ще бъде с продължителност 12 месеца, като началото му е обявено за октомври.

От 2002 г. насам това ще бъде осмият проект по програмата на посланическия фонд, като до този момент САЩ са отделили 1.800 млн. лева за подпомагане и опазване на културното наследство в България.

Част от реставрираните и консервираните досега обекти по програмата са "Куршум джамия" в Силистра, две християнски гробници от края на IV век в центъра на София и средновековната църква от XIV век "Св. Йоан Алитургетос" в Несебър, която ще бъде отново отворена за посещение на 9 ноември.

Свещарската тракийско-елинистична гробница е царска гробница, в която вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Стуктурата й е изградена от варовикови камъни и се смята, че датира от III в. пр.Хр. Открита е случайно през 1982 г. при разкопки до селото, а три години по-късно става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана годишно от над 50 хил. души.

Dnevnik.bg