Съпредседателят на коалицията "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов защити колегата си Валери Симеонов от исканията за оставката му заради обидното изказване срещу майките на деца с увреждания, довели до протести.

След няколкочасово заседание на съвета на Патриотите, които са коалиционни партньори на ГЕРБ в управлението, Каракачанов обяви, че да поиска оставката на Симеонов означава да събори правителството, след което да остави държавата в ръцете на БСП и ДПС.

Третият съпредседател на коалицията - лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който вчера поиска оставката на Симеонов, отказа да участва в заседанието.

 Каракачанов все пак посъветва публично Валери Симеонов "да подбира по-внимателно изразните средства". Пред медиите обаче Симеонов повтори за пореден път, че изказването му не е било разбрано правилно и отказа да се извини за него.

Валери Симеонов: Валери Симеонов не е изрод

"Валери Симеонов не е изрод. Той има очи на главата си и видимо се вижда, че част от децата имат физически недъзи, те са с деформирани крайници. Мога ли аз да кажа, че тия деца са с видими изкривявания, деформации, с поведение на явно... ненормални такива, с такива движения и тикове тия деца...мога ли аз да не го видя това нещо. Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че да кажа, че тези деца се преструват? Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал", каза Валери Симеонов. Той се опита да обясни фразата, която каза пред телевизията си СКАТ и която предизвика майките на деца с увреждания да поискат оставката му, както и Волен Сидеров. По повод закона за хората с увреждания Симеонов каза, че е "започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца". Симеонов е имал предвид, че майките казват, че децата са болни, а ги държат и на дъжд и на студ по време на протестите. "Когато вадите две фрази, едната е "кресливи майки", след това се добавя другата фраза на "уж болни деца" - това не е вярно", допълни още Симеонов. Няколко пъти Симеонов каза, че не вижда причина да се извини и настоя, че не е разбран правилно.


Оставка на Симеонов вкарвала Марешки във властта

Красимир Каракачанов разви тезата, че оставката на на Симеонов означава ДПС и БСП да се върнат на власт, което за него това не е решение. Другият вариант, ако се изгони НФСБ от управлението е да се разчита на Марешки, който очаквал това (Веселин Марешки, лидер на "Воля"). "За мен това не е алтернатива", каза Каракачанов. "Много по-важно е, че правителството си върши работата. Ние говорим за майките на деца с увреждания, но бюджетът от 270 млн. лв. за хората с увреждания се увеличава с 60 %. Правителството си е свършило работата и продължава да я върши", допълни Каракачанов.

Имаме ли проблеми с "Атака", нямаме ли?

Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите. Така Валери Симеонов коментира отсъствието на третия коалиционен партньор Волен Сидеров ("Атака"). "Ние отново ще поканим Волен Сидеров и "Атака" на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения", заяви Симеонов.

"Обедини патриоти" съществували докато има споразумение

"Коалицията е съставена за общо участие в пой арламентарни избори за 44-ото Народно събрание. Тя е съставена с коалиционно споразумение, което е подписано лично от мен и от колегите. Коалицията съществува, докато съществува това споразумение. То не е нарушено, въпреки че има много сериозни разминавания, на които сте свидетели напоследък", каза Валери Симеонов на въпрос дали коалиция "Обединени патриоти" съществува. От думите му се разбра, че двамата с Каракачанов чакали Сидеров почти час. "Писахме sms-и, пробвахме да се чуем", каза Симеонов.

"Патриотите" може да работят заедно, може и поотделно

Коалицията "Обединени патриоти" в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми, констатира и Красимир Каракачанов. "Оттук нататък решението е едно – който ще работи – да работи в коалицията. Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми за "Обединени патриоти" и програмата за управление. Ще поставяме инициативите, които имаме предвид на вниманието на колегите, ще ги информираме, както досега. Ако има отговор по тези инициативи – работим заедно, ако няма – работим поотделно", опита се да даде рецепта за съществуването на коалицията Каракачанов.

"Обединени патриоти" е коалиция между ВМРО, "Атака" и НФСБ. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоява за оставка на вицепремиера Валери Симеонов (лидер на НФСБ). Депутатите от НФСБ пък свалиха доверието си председателя на парламентарната група Волен Сидеров (лидер на "Атака"). За да се случи едно от двете искания е нужен гласът на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

За оставката на Волен решава групата, за тази на Симеонов - Каракачанов и Борисов

Според Валери Симеонов Волен Сидеров може да не е председател на парламентарната група, ако така реши групата, което било различна ситуация от махане на вицепремиер. "Ние не отричаме, не искаме да омаловажим участието на "Атака" в тази коалиция, но съгласно нашето коалиционно споразумение, председателството на групата е въпрос на решение на групата. С мнозинство се взима групата", допълни още Симеонов. На въпрос какво ще се случи, ако от "Атака" продължат да искат неговата оставка, Симеонов уточни, че трябва да има желание за оттеглянето му от страната на Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

Дневник