Поредната среща на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин ще е в Париж на 11 ноември. Тя няма да е специално организирана, като тази в Хелзинки на 16 юли, а ще е част от визитата им във френската столица за отбелязване на 100 години от примирието, сложило край на Първата световна война в Европа.

Това съобщи "Ройтерс, а на въпрос ще има ли такава среща Тръмп заяви по-късно: "Възможно е. В момента се обсъжда. Мисля, че вероятно ще се срещнем. Срещата още не е подготвена, но по-скоро ще се състои".

Преди това Юрий Ушаков, съветник на руския държавен глава, каза пред ТАСС, че предложението идва от Путин и че в Париж ще се проведе "нормална двустранна среща". По думите му договореността е постигната при днешната визита в Москва на съветника по въпросите на националната сигурност Джон Болтън "с представители на външнополитическия и военно-политическия ни екип".

 Ушаков поясни още, че срещата Тръмп-Путин ще е след края на възпоменателните тържества и делегациите ще са в съкратен състав.

Разговорите ще се проведат броени дни след частичните избори в САЩ на 6 ноември, възприемани в значителна степен като тест за популярността лично на Тръмп и неговата политика. Фактът, че на такъв вот излизат по-малко американци, затруднява прогнозите, сред които има такива, че републиканците ще изгубят контрола над долната камара на парламента - Камарата на представителите. Ако това се потвърди, за Тръмп ще следват последните две години от мандата му на още по-трудно прокарване на инициативите на Белия дом през Конгреса.

Дневник