Шампионът Роджър Федерер започна с трудна победа защитата на титлата в турнира от категория "АТП 500" в Базел. 37-годишният швейцарец, който преследва втори пореден и общо девет трофей в родния си град, надигра сърбина Филип Крайнович с 6:2, 4:6, 6:4 за 2.10 часа.

Федерер имаше проблеми с началния си удар през цялата среща, като записа шест двойни грешки, вкара 47% от първите си сервиси и беше изправен пред цели 14 точки за пробив в подаванията си. Световният №3 спечели първия сет с убедителен резултат, но още в него пролича, че е далеч от оптималното си ниво.

Швейцарецът спечели всяка една от десетте точки, в които вкара първи сервис. Той обаче трябваше да играе на втори сервис в 63% от разиграванията. Осемкратният шампион все пак беше по-ефективен в решаващите моменти, като спаси две точки за пробив и оползотвори двете възможности, които имаше в подаванията на съперника.

 Втората част започна добре за Федерер, който проби още в първия гейм. Крайнович обаче бързо навакса пасива си. Миналогодишният шампион отново поведе с пробив, но последва сериозен срив в играта му. Той загуби още два пъти подаването си, а с това и сета след 4:6.

В решаващата трета част Федерер взе комфортен аванс от 5:2, но играта му продължи да бъде доста неубедителна.

Крайнович върна единия пробив и намали до 4:5. Все пак фаворитът за титлата се възползва при втората си възможност да приключи мача.

Във втория кръг носителят на 20 титли от Големия шлем ще се изправи срещу Ян-Ленард Щруф.

Германецът, който е 52-и в световната ранглиста, отстрани Джон Милан от Австралия след успех със 7:6 (3), 6:2.

Дневник