Водата от чешмите в Шумен по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”, по пътя за кв. Дивдядово, в кв. Дивдядово на ул. „Поройна“ и чешма № 2 по пътя за с. Лозево е годна за пиене. Водата от тези чешми отговаря по всички изследвани показатели, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града, след  извършеното пробонабиране преди дни и проведения лабораторен контрол.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в Шумен до комплекс „Кьошковете”, в кв. Б. Българанов в местност „Бабешкия мост“, в кв. Дивдядово, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“, както и чешма № 1 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, уточняват от РЗИ.

Водата от чешмата на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ срещу Томбул джамия също не трябва да се ползва за питейни нужди, тъй като не отговаря на здравните норми по химични и микробиологични показатели. Съдържанието на нитрати в нея е над нормата - 93 мг/л при максимално допустими 50 мг/л.

Наднормено съдържание на нитрати е измерено и от водата на чешмата на ул. „Янко Сакъзов”. Измерените стойности за нитрати са съответно 69 мг/л при максимално допустими 50 мг/л. и според специалистите на РЗИ водата от тази чешма не трябва да се ползва за пиене от малки деца.

От РЗИ припомнят, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници, а качеството й зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка – дезинфекция.

ШУМ.БГ