В Шумен стартира поредната кампания за силанизиране на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8 години.

Кампанията е в рамките на Националната програма /2015-2020/ на здравното министерство за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г.

В Шуменска област специалистите по дентална медицина, които работят по  кампанията за укрепване на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8 години са д-р Виолета Алексиева, д-р Надежда Янкова, д-р Минка Чалъкова, д-р Димитричка Василева, д-р Росица Енчева, д-р Венцислав Баев и д-р Недялко Недялков, съобщиха от здравната инспекция в града.

Според специалистите при силанизирането се нанася профилактично покритие на първите постоянни зъби на децата. Идеята е да се направи гладка дъвкателната повърхност на тези зъби, така че да се елиминира зъбния кариес чрез създаване на бариера между бактериите, които го причиняват и зъба.

Дейностите по Програмата са абсолютно безплатни за децата и те се извършват само в условията на кабинет по дентална медицина, след като родителят е удостоверил съгласието си с попълване на Декларация за информирано съгласие.

От РЗИ информираха, че родителите могат да потърсят допълнителна информация и съдействие от д-р Виолета Алексиева – регионален координатор за област Шумен, на тел. 054/82 13 83 (след обяд).

ШУМ.БГ