Стартира ремонтът на площада пред Съдебната палата в Шумен. Днес работници на "Барс" АД започнаха да махат настилката около слънчевия часовник, а утре ще премахнат и него.

"По договор фирмата има 74 работни дни за приключване на ремонта", обясни за ШУМ.БГ директорът на строителната дирекция  в община Шумен Валентина Йорданова.

Част от настоящата настилка ще остане и след ремонта, затова работниците поставиха върху нея дървени скари, за да я предпазят от повреди. 

На мястото на слънчевия часовник, дело на художника Евгений Русев, сега ще се направи водно огледало, а над него - водна каскада. Ще се подновят пешеходните тротоари и настилки пред и около сградата на съда като се поставя нов цветен паваж. Предвидено е и парково осветление към пешеходните пространства, както и декоративни ЛЕД светлини. Ще се променят цветните площи, но дърветата и повечето декоративни храсти ще се запазят. 

Автор на архитектурния проект е председателят на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в Шумен арх. Красимир Генов.

Ремонтът ще струва 475 989 лв. с ДДС, а средствата са от държавния бюджет.

ШУМ.БГ