Събралият международна подкрепа за протеста си осъден в Русия украински режисьор Олег Сенцов е носителят на тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта. Това съобщиха участници в приключилото заседание на председателството на Европарламента, цитирани от БТА.

Сенцов бе предложен за отличието от групата на Европейската народна партия. Той е осъден на 20 години затвор за "замисляне на терористично нападение" срещу Крим.

Освен Сенцов, за наградата бяха предложени 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море (група на Зелените) и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари също е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

Наградата ще бъде връчена в Страсбург на 12 декември.

Украинският режисьор бе задържан в Крим през 2014 г. и осъден на 20 г. в колония при строг режим по обвинение в тероризъм. Той започна гладна стачка с искане да бъдат освободени от руските затвори 64-ма украинци, които определи като политически затворници. В началото на октомври Сенцов прекрати продължилата 145 дни гладна стачка, защото властите го уведомили, че ще го подложат на принудително хранене.

Дневник