Паметна плоча по повод 120 г. от създаването на смесения хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников“ бе открита днес. Плочата е поставена на фасадата на бившето Андрейково училище, сега Дом на учителя, където на 15 август 1898 г. 16 шуменци се събират и учредяват певческо дружество.

„Целта на певческото дружество е била благотворителна просветно музикална, културна, да популяризира българската песен. Певческото дружество е назовано „Родни звуци“ по предложение на Борис Шалварджиев. Първото изпълнение на хора е на 25 декември 1898 г. в шуменската църква „Св. Вознесение Господне". Първото светско изпълнение на хора е през месец април 1899 г. на  специално организирана вечеринка“, припомни днес част от историята на „Родни звуци“, разказа хористката Виктория Ковчазова.

Заместник-председателят на читалищното настоятелство Антония Панева прочете част от учредителния протокол на певческото дружество и припомни имената на диригентите и солистите на хора, сред които са: Велико Дюгмеджиев, проф. Венета Вичева, Люба Величкова-Велич, Христина Ангелакова, Александрина Милчева. От името на изпълнителите  дългогодишният корепетитор на хор „Родни звуци“ Жанета Кацарова благодари на обществото за високата оценка, която получава хорът през годините.

След кратките слова сегашният диригент на хора Христо Атанасов и кметът Любомир Христов откриха плочата, посветена на 120-ия рожден ден на „Родни звуци“.

„За мен е удоволствие и привилегия да ви поздравя по случай 120 години от създаването на хор „Родни звуци“. 120 години нашият хор е един от водещите в страната. Всеки един от вас е добавил част от себе си в тази годишнина. Вашите постижения на национална и международна сцена са огромни. Пожелавам на всички вас в личен план здраве и да продължавате в същия дух с вашата отдаденост и да ни радвате“, приветства хористите кметът Любомир Христов.

Отбелязването на 120 години от създаването на хор „Родни звуци“ продължава в следващите два дни, когато в ДКТ „Васил Друмев“ ще бъдат изнесени тържествени концерти.

ШУМ.БГ