Достъпът и движението на пътни превозни средства, спортни мотори и четириколесни МПС до горски територии държавна и общинска собственост, находящи се в обхвата на ПП „Шуменско плато“ се забранява за три месеца.

Това гласи заповед на директора на РДГ-Шумен Емил Гелов. Заповедта влезе в сила от вчера, 25 октомври и ще важи до 24 януари 2019 г., съобщиха от пресцентъра на СИДП. Целта е да бъдат опазени и защитени горските територии, които по това време на годината стават обект на незаконна сеч. От шуменското горско стопанство отчитат, че опитите за незаконна сеч и кражба на дървесина рязко са се увеличили през този месец.

Движението на МПС ще се извършва само по асфалтовите пътища. От СИДП уточняват, че гражданите трябва да знаят, че се спира движението по черните пътища, но не и по тези, които водят към заслоните и местата за отдих. През следващите дни по подходите към платото, където ще бъде забранено преминаването, ще бъдат поставени информационни табели. Достъпът до туристическите заслони ще се разрешава само по указаните пътища.

Преминаването и престоя в горските територии на платото се разрешава само на служители на Изпълнителната агенция по горите, СИДП, ДГС-Шумен, ОУПБЗН-Шумен, РИОСВ-Шумен и ПП „Шуменско плато“ при изпълнение на служебните им задължения.

Заповедта може да бъде продължена, ако набезите в горите не спрат. Подобна заповед беше издадена през 2013 и 2017 година, когато отново бяха регистрирани нарушения в горите на територията на парка.

От ДГС-Шумен призовават туристите и посетителите в парка да подават сигнали при нарушения на телефон 112.

ШУМ.БГ