България е страната с най-много смъртни случаи от хронични заболявания при хората между 30 и 70 години в Централна и Източна Европа. Такъв е изводът от голямо изследване на британския "Импириъл колидж", който по данни на СЗО, ООН и собствени проучвания посочи къде в света най-много се гине от 4 хронични болести – рак, сърдечносъдови заболявания, белодробни проблеми и диабет.

Монголия е страната с най-много смъртни случаи от такива заболявания при мъжете между 30 и 70 години, а Сиера Леоне – при жените. При мъжете тази смъртност е най-ниска в Исландия, а при жените – в Южна Корея.

Нашата страна за малко да влезе в последната десетка за мор по силния пол – там България и Латвия са на 168-о от 186 места.

При дамите се въртим около 90-а позиция заедно с ОАЕ и Оман. Едва през 2040 г. ще достигнем целта на ООН тези видове смърт да намалеят до 3,4% до 2030 г. Само 30-ина държави са на път да осъществят това постижение.

Специалистите са изчислили риска 30-годишни днес жители на 186 държави и територии да починат от рак, сърце, диабет или белодробни болести, преди да навършат 70 години. Резултатите са публикувани в авторитетното медицинско издание "Лансет".

"Хроничните незаразни болести са главната причина за преждевременна смърт в повечето държави в света. Бедността, прекомерната употреба на алкохол и цигари, пласирани без контрол от мултинационалните компании, некачествените здравни системи и услуги превръщат тези болести в по-голям бич за човека от традиционните негови душмани - бактериите и вирусите", казва ръководителят на изследването проф. Маджид Езати.

Проблемът е сериозен - хроничните болести отнемат живота на 41 млн. души годишно – 7 от всеки 10 починали. 17 млн. от тях умират преждевременно, тоест преди да са навършили 70 години.

През 2015 г. ООН призова държавите за мерки, които до 2030 г. да стопят преждевременната смърт от незаразни болести на хората до 70-годишна възраст на 3,4 процента. Новият глобален анализ обаче сочи, че само 35 страни са на път да осъществят тази цел за жените и 30 – за мъжете.

Според доклада България ще се доближи до стандарта на ООН едва след 2040 г. Такава е прогнозата и за още над 100 държави, сред които Германия и Гърция, пише "24 часа".

При европейските мъже рекорд в черната статистика държат Русия и Беларус. При жените най-зле са Молдова и Украйна. В Централна и Източна Европа, а и на Балканите – България се представя най-зле.

Дори държави назад в класацията като Румъния, Унгария, Черна гора, Армения имат по-ниска от нас смъртност от хроничните незаразни болести. Чехия, Словакия, Босна и Херцеговина и дори Македония, която сега има слаби резултати, се очаква да достигнат стандартите на ООН още през 2030 г.

Днес.бг