Строги закони, умора, липса на мъжки наследници – японското императорско семейство е изправено пред предизвикателства, които само ще се задълбочат след днешната кралска сватба.

Японската принцеса Аяко ще се омъжи, напускайки императорското семейство заради брака си с обикновен японец. 28-годишната жена е най-малката от трите дъщери на принц Норихито, който е първи братовчед на сегашния император Акихито. Това я прави втора братовчедка на престолонаследника Нарухито.

Аяко е сгодена за бизнесмена Кей Мория, който работи в транспортната фирма "Нипон юсен". Тя самата е завършила социални науки и работи в Университета Джосай. Принцесата ще бъде първата жена, напуснала императорското семейство, която ще запази постовете си в две държавни организации, съобщи в. "Джапан таймс". Аяко е почетен председател в Канадско-японското общество и Федерацията на японските кадети.

Това вероятно ще бъде облекчение за семейството, чиито членове все повече намаляват, особено след женитбите в последните години. 27-годишната принцеса Мако (най-голямата внучка на императора от сина му Фумихито) също ще се омъжи за обикновен японец.

Така членовете на императорското семейство ще останат 17, 12 от които са жени.

През декември миналата година правителството обяви, че Акихито ще абдикира заради напредналата си възраст – немислимо досега събитие в историята на японската монархия.

Той и императрица Мичико са на власт от 1989 г. и са изключително почитани и обичани в страната.

На 30 април догодина обаче на Хризантемовия трон ще се изкачи принц Нарухито. Той ще бъде първият император, роден след Втората световна война.

Също гледан с добро око от японците, той едва ли ще предизвика сътресения.

Адаптацията обаче може би ще бъде трудна за съпругата му – принцеса Масако, която два пъти отказва предложенията му за брак и с нежелание изостави дипломатическата си кариера, за да влезе в императорското семейство.

Тя прекара дълги години в борба с депресията, измъчена от строгия канон в двора и от натиска да роди син.

Това така и не се случи. Двойката има само една дъщеря на име принцеса Айко, която няма право да наследи трона.

Дебатите дали законът да не бъде променен затихнаха, след като принцеса Кико, съпругата на малкия брат на Нарухито, Фумихито, роди син.

12-годишният Хисахито бе първото момче в рода от 41 години насам и засега изглежда, че след време баща му и той ще изместят братовчедка му Айко на Хризантемовия трон.

Дневник