Десетки тютюнопроизводители в Шуменска област имат да получават около 250 хил. лв. от гръцката фалирала фирма изкупвач "Михайлидис". Шансове земеделците да си вземат парите почти няма. Това заяви на днешния световен ден на тютюнопроизводителите зам.-председателят на "Национална асоциация на тютюнопроизводителите  2010" Вилдан Шабанова.

В централата на шуменската фирма "Ники БТ" по повод празника се събраха производители от 10 области на страната, представители на фирми за търговия с тютюн и на производители на цигари, както и на Министерството на земеделието, храните и горите.

Фалиралата гръцка фирма не е платила тютюна на производители основно от общините Венец и Каолиново. "Разбрахме, че фирмата имала да плаща на производители и от други европейски държави. В момента собственикът го няма, в офиса им в Солун присъства някаква секретарка. Ще проведем разговор с Министерството на земеделието, но проблемът е, че никой от нашите производители не е завел дело и не го е осъдил и няма надежда синдикът на фирмата да им плати", каза Вилдан Шабанова.

Като голям проблем пред сектора тя посочи също предстоящото повишение на осигурителния праг на земеделските производители от 360 на 560 лева. "Това за нас означава, че всички тютюнопроизводители ще спрат да се осигуряват. Според мен около 70-80% от тях няма да си плащат осигуровките", каза тя.

Собственикът на "Ники БТ" - Николай Тончев, който е един от крупните търговци с тютюн, заяви, че тази година изкупвателната кампания ще бъде трудна, заради ниското качество на тютюна. "22 години съм в този сектор и не познавам досега такава година. Климатичните условия тази година бяха уникални. Дъждовете доведоха до много болести и понижаване на качеството на реколтата. Това ще бъде голямо изпитание за целия сектор, защото международният пазар иска преди всичко качество. Тази тежка година трябва да бъде преодоляна с взаимни усилия на изкупуващите фирми и на производителите на тютюн и на цигарените компании. Преди имахме много тютюн и нямахме пазар, днес имаме много голям пазар, но нямаме тютюн", каза Тончев.

"Държавата много ясно изпълнява финансовите си ангажименти, по данни на МЗХГ тази година са изплатени 84 млн. лв. на 41 000 производители, което още един път показва, че секторът тютюнопроизводство е действително много важен", каза областният управител Стефан Желев.

Началникът на отдел "Растениевъдство" в Министерството на земеделието и храните Георги Ралчев също заяви, че държавата ще стои силно зад тютюнопроизводителите. Той показа статистика, според която площите с тютюн през последните години намаляват. През 2015-та са били засети 133 600 дка, а тази година едва 61 961 дка.

ШУМ.БГ