Учители, директори на учебни заведения и представители на различни образователни институции от България, Германия, Италия, Литва, Словения и Турция бяха приети днес от кмета на Шумен Любомир Христов и ресорния заместник-кмет Найден Косев, съобщиха от пресслужбата на общината.

Педагозите са участници в международния проект „АВС“ по програма „Еразъм+“, а поводът за посещението им в града е откриването на дейностите по обучението в проекта.

По време на петдневния си престой в града всеки един от гостите ще представи иновативни практики, нови методи и техники за развиване на основни умения у децата. Сред основните цели на проекта е да се задържат децата в детските градини и училищата, както и да се увеличи качеството на образование в ранна детска възраст чрез новаторски методи и техники. Той ще се реализира в рамките на две учебни години.

Координатор на проекта в Шумен е директорът на детска градина „Светулка“ Надежда Минчева.

Кметът Любомир Христов приветства гостите с добре дошли и ги увери, че образованието е приоритет и една от най-важните задачи на общинското управление. Той обясни, че един от проблемите е намаляващият брой деца, както в Шумен, така и в други градове в България. Христов изрази надежда, че развитието на икономиката в града ще бъде фактор, който ще задържи хората и младите семейства, и така ще има повече деца в детските градини и училищата.

Заместник-кметът Найден Косев припомни, че през следващата година отбелязваме 130 години от създаването в Шумен на една от първите забавачници в страната, добавиха от общинския пресцентър.

ШУМ.БГ