Обединение „Зимно поддържане Шумен“, което миналата година отговаряше за чистенето на снега по малките улици на областния град, тази зима ще чисти освен тях и големите булеварди и артерии в северната половина. Ще отговаря и за кварталите "Мътница" и "Макак".  Досега зимното поддържане в тези части се извършваше от фирма „Екомакс“, с която общината прекрати работа.

Това стана ясно по време на свикания от кмета Любомир Христов Щаб за защита при бедствия, на който институциите докладваха готовността си за зимния сезон.

За зимното чистене на северната половина община Шумен два пъти обяви обществена поръчка и два пъти я спря. Първия път причината бе, че нямаше желаещи, а втория - заради нередовни документи. 

В Обединение „Зимно поддържане Шумен" влизат „Винс Ин Хок“ и „Инфрастроежи“. Представителят му инж. Асен Тодоров заяви, че разполагат с необходимата техника и са подготвили над 2 000 тона сол. 

„Гражданите и медиите са доста критични към почистването. Но искам да отбележа, че най-високата степен - 1-ва - за почистване от снега е, когато покривката стига до 3 см. А ние искаме, докато падне снегът, да се изчисти до черно. При по-малка снежна покривка техниката не чисти ефективно, а и не е рентабилно и ще коства много средства на данъкоплатците“, заяви Асен Тодоров. Той изтъкна и проблема с многото паркирани по улиците коли, които затрудняват почистването.

От фирма „РТК“, която се грижи за снегопочистването и сметоизвозването в южната част на Шумен, също обявиха, че са подготвени за зимата - разполагат с над 1000 тона сол, техниката й е готова за работа. Представителят на „РТК“ също изтъкна паркирането на автомобили като проблем, който затруднява почистването.

Кметът Любомир Христов нареди да бъде свикано извънредно заседание на Общинската комисия по безопасност на движението, която да набележи мерки, как могат да се разчистят от коли улиците при снеговалеж и това да улесни работата на почистващите фирми.

И тази година през зимния период за почистването от сняг на общинската пътна мрежа ще се грижи „Автомагистрали-Черно море“. Нейният представител Иван Димитров също заяви готовност за зимата.

Общинското предприятие „Чистота“ се ангажира с ръчното почистване на сняг, а ОП „Паркове и обредна дейност“ - за машинно чистене, стана ясно още по време на заседанието на Щаба. Златин Кайряков от ОП „Паркове и обредна дейност“ докладва, че предприятието е разнесло количества сол по селата, разнася по детски градини, училища и социални заведения. „Разполагаме с над 25 тона сол, както и калиев хлорид за цветния асфалт“, каза още Кайряков. 

По време на близо двучасовото заседание на Щаба днес всички институции докладваха, че са подготвени за зимния сезон. Селските кметове съобщиха, че по места населението е снабдено с дърва, а като проблем посочиха надвиснали клони на дървета по пътищата и улиците, както и прекъсването на тока в част от селата, за което поискаха съдействие от „Електроразпределение Север“. 

"Можем да очакваме сняг след 20 ноември. Като цяло ни очаква мека  и топла зима с температури около и над нормата", заяви Соня Койчева, ръководител на Хидрометеорологичната обсерватория в Шумен.

 „По вашите доклади смятам, че сме готови за зимата. Надявам се да е така и зимата да не ни изненада“, заключи в края на заседанието кметът Любомир Христов.

ШУМ.БГ