Само 78 дни след изстрелването на сондата "Паркър" тя вече влезе в историята. От американската космическа агенция НАСА обявиха, че е подобрила рекорда за най-близко намиращ се до Слънцето апарат, създаден от човека. Вчера сондата е преминала границата от близо 43 млн. км, която беше достигната от космическия кораб Helios 2 през април 1976 г.

"Паркър" трябва да достигне звездата през 2024 г. Именно тогава ще е и най-близо до нея, като се очаква да е на малко над 6 млн. км от повърхността ѝ. След това ще направи поне 24 обиколки на Слънцето.

"Изминаха само 78 дни от началото на мисията, а вече се доближихме до нашата звезда по-близо от всеки друг космически кораб в историята", заяви ръководителят на проекта Анди Дрисман.

Освен това се очаква сондата да счупи рекорда за най-бързо движещ се обект в посока звездата. И той се държи от апарата Helios 2, който достига близо 250 хил. километра в час.

На 5 ноември "Паркър" трябва да се гмурне във фотосферата на Слънцето - тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при пълно слънчево затъмнение. Първите данни от мисията се очакват през декември.

Макар да е на милиони километри от звездата, "Паркър" ще премине през слънчевата корона, където температурите достигат 3 милиона градуса по Целзий. Защитата се осигурява от 12 см дебел термощит, който ще се нажежи до 1400 градуса, а минимално излизане на сондата от неговата "сянка", ще го унищожи за секунди.

Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.

Очаква се от събраните данни прогнозите за големи изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични изменения, които влияят на живота на Земята, както и на сателитите и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.

Дневник