Цигуларката Лия Петрова и виолистът от Франция Адриен Ла Марка ще бъдат солисти на  празничния концерт на Симфониета – Шумен, посветен на Деня на народните будители. Концертът ще се състои на 1 ноември от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на община Шумен, съобщиха от песцентъра на Симфониетата.

Програмата на празничния концерт е включена увертюрата от операта „Отвличане от сарая“. В изпълнение на Лия Петрова ще чуем последния и най-знаменит цигулков концерт на Моцарт - № 5 в ла мажор. Французинът Адриен Ла Марка ще изпълни Концерт за виола и оркестър от Карл Филип Щамиц – немски композитор, чието творчество принадлежи към „майнхаймската школа“. чудесно допълва празничната програма.

Лия Петрова е една от най-успешните млади български цигулари, които свирят на световни сцени. Лия споделя, че Шумен е изключително важен за нея, тъй като тук тя получава Първа награда и специална награда – майсторски лък от Националния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ през 2004 г., когато е само на 14 години. Оттогава насам тя не спира достойно да представя страната ни на най-престижните международни конкурси.

Младият виолист Адриен Ла Марка е носител на 3 специални награди от 10-то издание на „Лайнъл Тертис“, финалист на 16-то издание на „Й. Брамс“ /Австрия/, награда за най-добро изпълнение на творба на Уйлям Уолтън на конкурса „Уйлям Примроуз“ /2012/, лауреат на „Spedidam Generation“. Той е първият виолист, спечелил конкурса „Avant-Scènes“ в Париж. От особено значение е участието му в проекта „Chamber music connects the world“ /2010/, за който е избран от Гидон Кремер и в който си партнира с Андраш Шиф, Юри Башмет, Франц Хелмерсон и Гидон Кремер.

ШУМ.БГ