След катастрофалната 2017 година световното производство на вино силно е нараснало през 2018 г. , която е била определено по-благоприятна за гроздовите реколти на повечето големи страни производителки, сочи оценка на Международната организация по лозарство и винарство (OIV), цитирана от агенция "Франс прес".

Очаква се тази година продукцията на лозаро-винарския сектор да се увеличи с 31 милиона хектолитра до общо 282 милиона хектолитра - едно от най-високите равнища от 2000 година, посочва организацията в комюнике. В целия Европейски съюз реколтата от грозде ще бъде с 19% повече от тази през 2017 година и се очаква да достигне 168.4 млн. хектолитра.

Най-висок се очаква да бъде показателят в Италия (48 млн. хектолитра), Франция (46.4 млн. хектолитра) и Испания (40.9 млн. хектолитра), което отговаря на последните добри години за виното от гледна точка на обемите.

През 2017 г. тези три страни - най-големите винопроизводители в света - пострадаха от катастрофалните климатични условия: пролетни слани по лозята, последвани от суша през лятото, в резултат на което зърната на гроздето останаха малки и следователно - с по-малко сок.

За Франция това беше най-лошата година от 1945 г. Прогнози за реколти над средното петгодишно равнище имат и Германия (9.8 милиона хектолитра), Румъния (5.2 милиона хектолитра), Унгария (3.4 милиона хектолитра) и Австрия (3 милиона хектолитра).

За разлика от тях Португалия (5.3 милиона хектолитра) беше засегната от влага и мана, както и Гърция (2.2 милиона хектолитра), отчитат спад на производството в сравнение с миналата година.

САЩ запазват статута си на четвърти производител в света въпреки спада с 2 на сто спрямо 2017 година до 23.9 милиона хектолитра.

Значително увеличение на производството се наблюдава в Чили (с 36 на сто) и Аржентина (с 23 на сто), съответно до 12.9 и 14.5 милиона хектолитра. В Бразилия обаче производството е намаляло (със 17 на сто), но остава на високи за страната нива (3 милиона хектолитра).

В Южна Африка сушата силно се е отразила на производството през 2018 година, което е намаляло с 12% до 9.5 милиона хектолитра.

В Австралия след две много добри реколти през 206 и 2017 година (съответно 13.1 и 12.5 млн. хектолитра), тази година производството е спаднало с 9 на сто до 12.5 млн. хектолитра. И обратното - в Нова Зеландия се отчита покачване от 3 милиона хектолитра (третата най-голяма продукция в историята на страната).

БТА/Дневник