Утре стартира традиционната акция на пътна полиция "Зима". В рамките й до края на ноември на територията на Шуменска област ще се проведат 3 различни кампании. 


Първата кампания е от 1-ви до 10-ти ноември и ще обхване всички пътни превозни средства. Ще има засилен контрол над велосипедистите, как са оборудвани, дали спазват правилата за движение, дали карат със светлоотразителни жилетки. 6-ти ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти жертви на пътя, каза на изнесен брифинг днес инсп. Веселин Георгиев от сектор „Пътна полиция“ - Шумен.  


Следващата кампания ще е от 11-ти до 20-ти ноември и акцентът й ще бъде основно върху  толерантността на пътя. "Ще насочим вниманието си върху това дали пешеходците пресичат на правилните места, а от страна на водачите ще изискваме да бъдат толерантни на пътя и най-вече на пешеходните пътеки", каза инсп. Георгиев. 13-ти ноември е обявен за Ден без жертви пешеходци на пътя.

На 15-ти ноември влиза в сила изискването за дълбочината на протектора на автомобилните гуми. Полицаите ще дадат няколко дни на водачите, преди да започнат третата си кампания на 21-ви ноември. Тя ще е насочена изцяло към подготвеността на автомобилите. "Гумите през зимния сезон трябва да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В зависимост от това до каква степен е износена гумата санкциите могат да бъдат от 50 до 200 лева", каза инспектор Георгиев.  

ШУМ.БГ